Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Septembernummer MenSport is uit

26/08/2003

Lochem, 26 augustus 2003
ZILVER VOOR NEDERLANDS TEAM. Zoals ooit de Hongaren de vierspansport domineerden hadden de Duitsers het heft in handen bij het eerste pony-wk. Ze wonnen alle gouden medailles op superieure wijze. Voor Nederland kon het toernooi evenmin stuk, want met de zilveren teammedaille en individueel brons voor Pjotr van der Heijden presteerde de zesmansequipe uitstekend. Een reportage van Ineke Westers.

TOPSPORT MET EEN TINKER. De samenwerking van menner en instructeur dient er een te zijn zoals die van een goed lopend span. Alleen in een sfeer van openheid en wederzijds respect kan zo op rijkunstig gebied iets moois ontstaan. Christa van Leeuwen uit Maasbommel en Jan van de Broek uit Nistelrode leveren daar het bewijs van. Madeleine Calkoen maakte tijdens de les een dubbel-interview met de 'leerling' en de meester.

WEDSTRIJDRIJDEN, HOE WAT WAAR. Het koetsiersbewijs heeft u op zak, het paard staat te trappelen voor een geschikte wagen. Kortom, u bent klaar voor het 'echte werk'. Als u de ogen sluit ziet u zichzelf met donderend geraas, maar op de millimeter afgepast door een marathonhindernis vliegen. En laat uw paard moeiteloos een spraakmakend lichtvoetige en beheerste dressuurproef lopen. Als u nou maar wist hoe en waar te beginnen. Voor alle nieuwe Riny's, Tonnen of IJsbrands zet MenSport's Pietje Witlox in dit eerste deel van een serie, een en ander op een rij.

FRANK'S FAMILY. Mensen die hun brood verdienen in de paarden-business zijn er in grote getale. Zij die zich gespecialiceerd hebben in de mensport veel minder. In deze artikelenreeks volgt MenSport gedurende één volle werkdag zo'n professional. Hoe ziet de dag van familiebedrijf Frank Hanemaayer er uit? De stalhouderij uit Zoetermeer blijkt heel wat op mengebied in zijn mars te hebben. Meike Merks liep een een volle dag mee met de Hanemaaijers.

JUWELEN IN LIEMPDE. Bij een selecte groep liefhebbers staat de klassementsrit in het schilderachtige Liempde al vierentwintig jaar vast op de agenda. En dat is niet voor niets! De jaarrit van Rijtuigenvereniging De Koetsiers Liempde e.o. van 6 juli, waarbij een kleine dertig deelnemers 'acte de présence' gaven, kreeg een juryrapport dat klinkt als een klok. De KNHS juryleden, Engbers en Ipenburg omschreven het prachtige landgoed Velder van waaruit gestart en geëindigd werd als een 'machtige locatie'. Een fotoreportage van Marion Keijzer. De tekst is van Pietje Witlox.

BREDA & BEEKBERGEN. Vorig jaar was het allemaal nog wennen in het nieuwe jasje dat Breda Hippique heet. Menners voelden zich wat in de hoek gedrukt door de aanwezigheid van andere disciplines op landgoed Prinsenhoeve, waar ze voorheen het prachtige rijk alleen hadden voor hun CAIO en CAI/P. Anno 2003 waren dressuur, springen, mennen en eventing beter op elkaar ingespeeld. Twee weken na Breda beleefde de Nederlandse mensport zijn tweede internationale wedstrijd, in Beekbergen. Dat was opnieuw smullen voor de toeschouwers. Ineke Westers maakte van beide wedstrijden een fotocollage met informatieve bijschriften.

O, WAT BEN JE MOOI. Om netjes met je paard voor de dag te komen kun je in veel gevallen volstaan met een goede borstelbeurt. Maar wanneer een keuring of een concours wordt aangedaan, worden er strengere eisen gesteld aan het uiterlijk van het paard. Dan wordt 'poetsen' 'toiletteren'. Een verhaal van Janine Verhoef, de foto's zijn van Marion Keijzer.