Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2003/3693
datum
26-08-2003

onderwerp

Brief LNV inzake uitvoering motie Dijsselbloem c.s.(28 600 XIV, nr. 83)

TRC 2003/5136

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van bovenvermelde brief, waarin verzocht wordt de Tweede Kamer nader te informeren over de stand van zaken ten aanzien van de uitvoering van de motie Dijsselbloem c.s. (28 600 XIV, nr. 83) over de Landelijke Natuurdoelenkaart met het bijbehorende uitvoeringsprogramma, moet ik u meedelen dat de afronding van de kaart helaas vertraging heeft opgelopen.

datum
26-08-2003

kenmerk
DN. 2003/3693

bijlage

Voor het realiseren van de gewenste natuurkwaliteit in Nederland zijn het Rijk en de provincies gezamenlijk verantwoordelijk. Het traject van de Landelijke Natuurdoelenkaart is gestart om de beoogde natuurkwaliteit op de kaart te zetten. Deze kaart is een aggregatie van de provinciale natuurdoeltypenkaarten. Mede vanwege de verschillen in de provinciale aanpak bij het toekennen van natuurdoeltypen is een inhoudelijke uniformeringsslag nodig om te kunnen komen tot een landelijke kaart. Hoewel er in de afgelopen periode in dit traject vooruitgang is geboekt, zijn nog niet alle discussiepunten met de provincies opgelost. Dit kost veel tijd. Daarnaast moest ook meer tijd geïnvesteerd worden om de benodigde correcties door te voeren voor de door de Rijksbeheerders beheerde natuurgebieden. De komende maanden wordt hier verder aan gewerkt.

Nadat de kaart technisch is afgerond, volgt nog een bestuurlijk traject, waarbij door ondergetekende de Landelijke Natuurdoelenkaart met de bijbehorende toelichting ter instemming wordt voorgelegd aan de gedeputeerden en aan de andere Rijkspartners (de ministeries van Defensie en Verkeer en Waterstaat en het Staatsbosbeheer).

Alle inspanningen zijn erop gericht om eind dit jaar de Landelijke Natuurdoelenkaart aan de Tweede Kamer aan te bieden. Het uitvoeringsprogramma zal worden opgenomen in het Meerjarenprogramma dat in het kader van de Agenda Vitaal Platteland wordt opgesteld. Hierin zal de uitgavenintensivering voor de EHS/reconstructie uit het Hoofdlijnenakkoord zijn verwerkt.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


---