Socialistische Partij

Nijs zegt SP toe: niet langer dwang achter vrijwillige bijdrage

26-08-2003 * Staatssecretaris Nijs van Onderwijs wijst af dat scholen incassobureaus inzetten om de vrijwillige bijdrage te innen. Ook mogen onderwijsinstellingen de vrijwillige bijdrage niet koppelen aan de onderwijsovereenkomst. "Het kan niet zo zijn dat de vrijwillige bijdrage een verplichtend karakter heeft", zo reageerde de staatssecretaris vanmiddag in het vragenuurtje op verzoek van SP-Kamerlid Fenna Vergeer.

Fenna Vergeer "Ik ben blij dat de staatssecretaris inziet dat de inzet van incassobureaus voor de inning van de vrijwillige bijdrage absoluut niet kan," aldus Vergeer. "Studenten en gezinnen die het krap hebben, worden onterecht onder zware druk gezet." Momenteel wordt door het veld gewerkt aan een gedragscode over de onderwijsovereenkomst. Nijs heeft toegezegd dat zij zelf maatregelen neemt indien betrokkenen niet vóór volgend schooljaar overeenstemming bereiken.

Uit recent onderzoek blijkt dat 60 procent van de MBO-scholen niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden als het gaat om de onderwijsovereenkomst, het contract dat MBO-studenten afsluiten met hun Regionaal Opleidingen Centrum. 30 procent van de instellingen geeft niet aan dat de vrijwillige bijdrage vrijwillig is. Studenten worden daardoor regelmatig met behulp van een incassobureau onder druk gezet om de bijdrage te betalen.

De SP heeft zich er jarenlang voor ingezet een einde aan deze praktijk te maken. In 2001 zegde toenmalig staatssecretaris Hermans al toe maatregelen te nemen, naar aanleiding van een door de Kamer aangenomen SP-motie. "Het is de hoogste tijd dat aan deze praktijk een eind komt," zegt Fenna Vergeer. "Het kan niet zo zijn dat de scholen hun ontoereikende budgetten aanvullen met onterecht afgedwongen bijdragen. Ik begrijp dat ze meer geld nodig hebben, maar daarvoor moeten ze bij Nijs zijn."