Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

NIZW-publicaties over resultaten en effectiviteit jeugdzorg

Utrecht, 26 augustus 2003 - Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is een serie van vier rapporten verschenen. In deze rapporten worden de resultaten en effectiviteit van interventies in het veld van jeugzorg en jeugdwelzijn beschreven. De rapporten hebben als doel een bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit van de sector.

Resultaten jeugdzorg
Leidt de jeugdzorg bij jeugdigen en gezinnen tot het gewenste resultaat? Het rapport Resultaten in de jeugdzorg bespreekt de belangrijkste thema's die bij de beantwoording van deze vraag meegewogen moeten worden. Het rapport biedt een kader om de discussies over de effectiviteit van interventievormen in de jeugdzorg in goede banen te leiden. Ook reikt het een aantal modellen aan die helpen de praktijk op een gerichte en samenhangende manier te ondersteunen.

Internationaal overzicht effectieve interventies Onderzoek laat zien dat jeugdzorg helpt. De vraag is alleen: hoe effectief is de zorg precies? En vooral: welke interventies zijn voor wie het meest geschikt? Het rapport Internationaal overzicht effectieve interventies in de jeugdzorg doet verslag van een zoektocht in de internationale literatuurbestanden naar de antwoorden op deze vragen. Het rapport biedt een overzicht van probleemgroepen en interventies die vaak onderwerp van studie zijn geweest.

Effecten Jeugdzorg
Ook in Nederland is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de jeugdzorg en de meest geschikte interventies. Een overzicht van deze onderzoeken is te vinden in het rapport Nederlandse studies naar de effecten van jeugdzorg. Het rapport laat zien welke probleemgroepen en typen interventies vaak onderwerp van studie zijn geweest. Daarnaast gaat het uitgebreid in op het soort onderzoek dat over het algemeen is toegepast en wat dat voor resultaten heeft opgeleverd.

Vraaggerichte hulp, motivatie en effectiviteit
In veel publicaties staat dat de jeugdzorg vraaggericht moet zijn. Tegelijk worden er pleidooien gehouden voor een meer 'evidence based' hulpverlenen. Dat houdt in dat de hulpverlener zijn interventies moet vormgeven volgens de inzichten over wat wel en niet effectief is. Hoe verhouden deze twee principes zich tot elkaar? Het rapport Vraaggerichte hulp, motivatie en effectiviteit jeugdzorg belicht dit thema vanuit de literatuur. De studie laat zien dat de twee principes zich goed tot elkaar verhouden.

Bestellen
Resultaten in de jeugdzorg. Begrippen, maatstaven en methoden is geschreven door Tom van Yperen.
ISBN 90-5957-053-7 en E 22902.
Hier kunt u het rapport bestellen.

Internationaal overzicht effectieve interventies in de jeugdzorg is geschreven door Carolien Konijn (redactie).
ISBN 90-5957-076-6 en E 229021.
Hier kunt u het rapport bestellen.

Nederlandse studies naar de effecten van de jeugdzorg is geschreven door Leonieke Boendermaker e.a.
ISBN 90-5957-075-8 en E 229022.
Hier kunt u het rapport bestellen.

Vraaggerichte hulp, motivatie en effectiviteit jeugdzorg is geschreven door Tom van Yperen e.a.
ISBN 90-5957-077-4 en E 229023.
Hier kunt u het rapport bestellen.

De publicaties kosten EUR 6,50 en zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl. De teksten zijn ook te downloaden vanaf www.jeugdzorg.nl.