Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over farmaceutische industrie en artsen. (2020314210)


---
Heeft u kennisgenomen van het artikel "Farmaceuten proberen artsen om te kopen"?


---
Ja.


---
Wat vindt u van het bericht dat de farmaceutische industrie is overgegaan van het geven van cadeaus aan artsen naar het omkopen van artsen om ze over te halen geen geneesmiddelen van de concurrent voor te schrijven?


---
De Stichting DGV constateert in zijn - overigens voorlopige - rapportage dat er een tendens lijkt te zijn om steeds minder cadeaus te geven en dat de cadeaus van minder grote waarde zijn. Men lijkt aan te sluiten bij de norm die de zelfregulering op dit terrein heeft vastgelegd. De conclusie dat de farmaceutische industrie thans de artsen omkoopt om ze over te halen geneesmiddelen van de concurrent voor te schrijven heb ik in dit rapport niet kunnen aantreffen.


---
Klopt het dat vertegenwoordigers van geneesmiddelenfabrikanten bij hun bezoek aan artsen vaak zwijgen over bijwerkingen van nieuwe medicijnen? Bent u het met de stelling eens dat dit een ernstige zaak is, en gevolgen kan hebben voor patiënten?


---
Uit het onderzoek blijkt dat in slechts de helft van de gevallen spontaan iets over bijwerkingen wordt gezegd. Ik heb begrepen dat de Stichting DGV, gezien deze voorlopige resultaten, contact heeft opgenomen met FarmEduca, de stichting die kwaliteitsverbetering van (o.m.) de opleiding tot artsenbezoeker als doel heeft. Dit heeft geleid tot de bereidheid om enige aanpassingen in de opleiding tot artsenbezoeker te realiseren. Overigens bevatten geneesmiddelen bijsluiters waarin bijwerkingen uitdrukkelijk staan vermeld.


---
Bent u van mening dat de activiteiten van artsenbezoekers geregistreerd dienen te worden? Zo ja, deelt u de mening dat het verzwijgen van gegevens over medicijnen in strijd is met het belang van objectieve informatievoorziening?


---
Informatie over nieuwe geneesmiddelen dan wel nieuwe toepassingen van reeds bestaande geneesmiddelen kan langs velerlei wegen verkregen worden. Eén van de manieren is via het traject van nascholing en FTO. Een andere manier is die via de artsenbezoeker. Onderhavig onderzoek geeft zowel de farmaceutische industrie, de opleiding tot artsenbezoeker als ook de voorschrijvers, huisartsen, relevante inzichten over de kwaliteit van de informatie die thans geboden wordt door de artsenbezoeker. Ik ben van mening dat dat dus beter moet.


---


---
Wat gaat u doen aan het feit dat het bezoeken van artsen voor de industrie lucratief is en het voorschrijfgedrag van artsen vaak hierdoor wordt beïnvloed?


---
Zoals in bovenstaande antwoord reeds is aangegeven, zijn dergelijke uitkomsten primair een signaal voor de betrokken partijen zelf. Ik reken het tot de verantwoordelijkheid van deze partijen, actief aan de slag te gaan gezien deze, zij het voorlopige, resultaten. Ik verwacht de definitieve rapportage november aanstaande. Dat zal voor mij het moment zijn waarop ik met betrokken partijen in overleg zal treden over de resultaten van dit onderzoek. Uiteraard voor zover daar op dat moment nog steeds aanleiding voor is.


---
Deelt u de mening dat dokters helemaal geen artsenbezoekers moeten ontvangen, en dat de informatie die artsen krijgen gebaseerd dient te zijn op objectieve en wetenschappelijke gronden? Zo ja, wat gaat u doen om dit te bewerkstelligen?


---
Er zijn veel huisartsen die in het geheel geen gebruik maken van de diensten van de artsenbezoeker.
Het is echter niet aan mij om te bepalen op welke wijze artsen hun informatie willen verkrijgen over nieuwe geneesmiddelen. Het is enerzijds de arts die door het stellen van vragen en mogelijk het uitdrukkelijk verzoeken om de IB-teksten, zelf ertoe kan bijdragen dat hij volledige en voldoende uitgebalanceerde informatie krijgt, anderzijds het inzicht aan de kant van de farmaceutische industrie c.q. artsenbezoeker dat bij het verstrekken van informatie over een geneesmiddel zowel de positieve als de minder positieve kanten van het geneesmiddel belicht dienen te worden.
Objectieve, wetenschappelijke informatie wordt, mede dankzij financiële steun van de overheid, verstrekt via richtlijnen en protocollen van de wetenschappelijke verenigingen, het Farmacotherapeutisch Kompas van het College voor Zorgverzekeringen en het Elektronisch Voorschrijfsysteem.


---- --