Ingezonden persbericht

Golf van moslimterrorisme plaagt India

MUMBAI, 20030826 -- Met een interval van vijf minuten vonden er op maandagmiddag 25 augustus 2003 twee bomexplosies plaats in het financiële hart van India, Mumbai. De beide explosies, waarvan de eerste rond één uur 's middags afging, doodden 46 mensen, waaronder zeker vijf vrouwen en een kind en veroorzaakten 143 gewonden. In de westerse media blijft de achtergrond en hetgeen in de week hieraan voorafgaand is gebeurd, onbelicht.



De explosieven die beiden in de kofferbak van een taxi geplaatst waren, gingen af op symbolische plaatsen. De eerste explodeerde nabij de Mumbadevi Hindoetempel in het zuiden van Mumbai, de tweede explodeerde nabij het toeristische Gateway of India. Het tijdstip van één uur, tijdens de lunchpauze, lijkt volgens lokale autoriteiten gekozen om het aantal slachtoffers te vergroten.


Er zijn sinds december 2002 vijf soortgelijke bomaanslagen als die van maandag in Mumbai gemeld. De voorafgaande bomaanslagen schijnen het werk te zijn van de Pakistaanse moslimterroristische Lashkar-e-Toiba tezamen met de, in India verboden, Student Islamic Movement of India- SIMI. De uitvoering van de vijf voorafgaande acties middels plaatsing van explosieven in bussen lijkt ook identiek aan de wijze waarop er maandagmiddag middels plaatsing van explosieven in taxi's gebombardeerd is. De in India regerende Bharatiya Janata Party heeft reeds de beschuldigende vinger richting de Pakistaanse Lashkar-e-Toiba, die ook uitermate actief is in Kashmir, uitgestoken.


Zowel Lashkar als SIMI waren tevens erg actief tijdens het gecoördineerd opstoken van het religieuze geweld tussen moslims en Hindoes in Gujarat in 2002, dat plaatsvond nadat een trein met Hindoepelgrims uit Ayodhya in brand was gestoken door moslimterroristen nabij de stad Godhra.


Ayodhya en het conflict rond de geboorteplaats van de Hindoegod Rama speelt wellicht wederom een grote rol in de bomaanslagen van maandagmiddag. Nadat Hindoes, na honderden jaren van pogingen, uiteindelijk in 1992 de reeds ongebruikte en vervallen Babri-moskee sloopten, aannemende dat de moskee tijdens de moslimbezetting van India expres was gebouwd op de plek waar de Hindoegodheid Rama was geboren, is er in India veel discussie ontstaan omtrent de geboorteplaats van de godheid Rama en de aldaar gevestigde Hindoetempel die door de moslims vernietigd was. Op vrijdag 22 augustus 2003 bracht de Archaeological Survey of India-ASI een rapport uit voor de Allahabad High Court waaruit blijkt dat er wel degelijk een Hindoetempel uit de tiende eeuw onder de Babri-moskee had bestaan. Het 574 pagina's dikke rapport werd maandagochtend, enkele uren voor de explosies, voor het eerst door Allahabad High Court ingezien.


In de aanloop van de publicatie van dit rapport van de ASI was reeds woensdagnacht 20 augustus een 400 jaar oude Hindoetempel in de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir in brand gestoken.Vrijdagnacht 22 augustus vond er een bomexplosie plaats in de Nishad hindoetempel, die zeer nabij de geboortegrond van de godheid Rama in Ayodhya staat. Aangezien het tegen middernacht was, was de tempel verlaten en vielen er geen gewonden, aldus een verklaring van de locale politie op zaterdag.


Naast het conflict rondom Ayodhya is het politieke conflict rondom Jammu en Kashmir keer op keer reden gebleken voor moslimterroristen, gesteund door Pakistan, om Hindoetempels en onschuldige Indiase burgers te bombarderen. De Indiase regering heeft de Pakistaanse regering wederom verzocht het Pakistaanse moslimterrorisme te ontkrachten.




Ingezonden persbericht