Universiteit Maastricht

Persbericht
26 augustus 2003

Prof. Dr. Van den Herik benoemd tot ECCAI-Fellow

Internationale erkenning op het gebied van Kunstmatige Intelligentie

Jaap van den Herik, hoogleraar Informatica aan de UM (Institute for Knowledge and Agent Technology, IKAT), is door het bestuur van de European Coordinating Committee for Artificial Intelligence (ECCAI) benoemd tot ECCAI-Fellow. Met dit ECCAI-programma erkent het bestuur wetenschappers die een belangrijke bijdrage geleverd hebben op het gebied van Kunstmatige Intelligentie in Europa.

Het ECCAI is de Europese overkoepelende organisatie van landelijke AI-verenigingen. In Nederland is dat de BNVKI, de Belgisch-Nederlandse Vereniging van Kunstmatige Intelligentie. Ieder jaar benoemt de ECCAI tussen de vijf en tien personen tot Fellow, op voordracht van de landelijke verenigingen. De benoemingen (in totaal negen) zijn dit jaar op 28 juli bekendgemaakt. Er is er geen geldbedrag of ander prijs verbonden aan het Fellow-schap, afgezien van het certificaat en de eer.

Van den Herik is sinds 1987 verbonden aan de Universiteit Maastricht als hoogleraar Informatica aan de Faculteit der Algemene Wetenschappen. Sinds 1988 is hij tevens bijzonder hoogleraar Rechtsinformatica in Leiden. Hij is mede-oprichter en ere-lid van de NVKI (thans BNVKI). Verder heeft hij zitting gehad in talloze nationale en internationale commissies, werkgroepen en besturen op het gebied van informatica en kunstmatige intelligentie. Internationaal werd Van den Herik bekend vanwege zijn werk op het gebied van computerschaak. Hij is sinds 1983 hoofdredacteur van de Journal of the International Computer Chess Association (thans Journal of the International Computer Games Association). In die hoedanigheid is hij van grote betekenis geweest voor het onderzoek op het gebied van computerschaak. In bijna 25 jaar AI-onderzoek heeft Van den Herik meer dan honderd papers gepubliceerd, honderden niet-gerefereerde en populaire artikelen geschreven en talloze boeken geredigeerd. De publicaties gaan niet alleen over computerspelen, maar ook over onderwerpen als neurale netwerken, beeldherkenning ("Kunnen computers kunstvervalsingen herkennen?") en kunstmatige intelligentie in het Recht ("Kunnen computers rechtspreken?"). Van den Herik heeft een enorme inzet getoond op lokaal, nationaal en internationaal niveau voor de AI-gemeenschap. Hij organiseerde vele AI- en computerspelen-gerelateerde conferenties, demonstraties en andere events. Over zijn onderzoek naar beeldherkenning verscheen in mei een interview in het e-Research Magazine: http://www.unimaas.nl/researchmagazine/default.asp?id=55&thema=7&template=th ema.html.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u zich richten tot prof.dr. J.van den Herik: herik@cs.unimaas.nl, tel 043-3883485.
De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via 043-3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06-46024992. Mailto: pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op internet: www.pers.unimaas.nl.