Openbaar Ministerie

Terughoudendheid in berichtgeving rondom ontuchtzaak

26-08-2003

Het arrondissementsparket s-Hertogenbosch wil naar aanleiding van allerlei publicaties in de media over de ontuchtzaak in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven wat rechtzetten. Wij willen benadrukken dat de mediahype rond de ontuchtzaak in Eindhoven en de heer Spooren niet vanuit het arrondissementsparket gestart en versterkt is. Het OM heeft ook geprobeerd zo terughoudend mogelijk te zijn in haar reacties en berichtgeving.

Het is bijvoorbeeld niet het arrondissementsparket geweest die naar buiten heeft gebracht dat de heer Spooren verdachte in een ontuchtzaak is. Het OM bracht een persbericht uit over een 39-jarige man uit Bladel die verdacht werd van ontucht. De werkgever van de heer Spooren bracht diezelfde middag (16 mei) ook een persbericht uit. In dat persbericht zette zij dat er een justitieel onderzoek naar de heer Spooren werd uitgevoerd en dat hij daarom voorlopig niet te bereiken was. Het arrondissementsparket heeft de werkgever nog verzocht dat persbericht over het weekend heen te tillen, maar de werkgever maakte de keuze om dat niet te doen.
De pers kan A en B optellen, de naam van de heer Spooren lag toen op straat.

Daarnaast is het ook niet het OM geweest die naar buiten heeft gebracht dat de heer Spooren Hiv besmet zou zijn. Het Eindhovens Dagblad heeft dat gepubliceerd, waarna het OM het later die dag bevestigde.