Remkes onduidelijk over arbeidsparticipatie ouderen

DEN HAAG, 20030826 -- Minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes is vandaag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer onder vuur genomen inzake zijn standpunt over de participatie van ouderen op de arbeidsmarkt. Eerder gaf hij te kennen dat ouderen beter plaats konden maken voor jongeren. Minister Aart-Jan de Geus van Sociale Zaken ziet niets in het plan.



Remkes kreeg kritiek van PvdA-kamerlid Jet Bussemaker over de mogelijke uitvoering van het plan. Remkes liet echter weten verrast te zijn geweest door de publicaties omtrent zijn voorstel. "Er is gepraat binnen de Tweede Kamer en in het interdepartementaal proces is er informatie naar het ANP gelekt", aldus de minister. Voorts noemde hij de berichtgeving "selectief".


Remkes gaf overigens toe dat een dergelijk voorstel is besproken. Volgens hem zou de sector Rijk, evenals Defensie, een "krimpsector" zijn. "Het personeelsbestand vergrijst, wat zou betekenen dat je binnen vijf à zes jaar een uitstroom van personeel kunt verwachten. Ook is een goede leeftijdsopbouw essentieel", verklaarde Remkes tegenover de Tweede Kamer.


De minister benadrukte dat over zijn voorstel slechts vergaderd is en dat nog niets officieel is vastgesteld. Wel zou er sprake zijn van een "kortere termijnproblematiek". Volgens Remkes zou het gaan om inviduele gevallen, maar "nadere details moeten nog binnen het kabinet worden besproken".


Minister De Geus van Sociale Zaken staat achter de verklaring van Remkes. "Wij zullen na Prinsjesdag hierop terugkomen", zo verklaarde hij.




Rachael Newman