Nederlandse Internet Toegang Aanbieders voor Marktwerking NITAM

PERSBERICHT

NITAM VERHEUGD OVER INITIATIEF MINISTER BRINKHORST

Minister komt met voor internetsector belangrijke wijzigingsvoorstellen Telecommunicatiewet

Amsterdam, 28 augustus 2003 - Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft het initiatief genomen tot belangrijke wijzigingsvoorstellen op de nieuwe Telecommunicatiewet. Twee van deze voorstellen zijn volgens de NITAM in het bijzonder van belang voor een betere marktwerking:

· Een substantiële verhoging van het boeteregime tot maximaal 10% van de omzet. Hiermee zullen ondernemingen die de regels overtreden in de toekomst op passende wijze gestraft kunnen worden. Onder het huidige regime neemt een grote marktpartij als KPN graag het risico van een kleine boete als daarmee de marktliberalisering/ontwikkeling vertraagd kan worden.

· Een substantiële verbetering van de bezwaar- en beroepsprocedure, waardoor dit proces aan snelheid en rechtszekerheid zal winnen en efficiënter zal kunnen verlopen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Nederlandse Internet Toegang Aanbieders NITAM neemt de minister hiermee de politieke verantwoordelijkheid voor het opheffen van belangrijke knelpunten in de huidige marktwerking op het gebied van internettoegang in Nederland, een sector die nog steeds gedomineerd wordt door KPN.

Ruud Huisman, voorzitter van NITAM: "de afgelopen jaren hebben geleerd dat het realiseren van effectieve marktwerking niet kan zonder efficiënt toezicht op de sector. Op basis van de juiste kaders in de wet kan zodanig toezicht worden gehouden dat dit leidt tot een evenwichtige marktsituatie".

In de hoorzitting van de Vaste Kamercommissie Economische Zaken in de Tweede Kamer van vandaag zal NITAM pleiten voor de twee wijzigingen in het Wetsvoorstel, die essentieel zijn voor efficiënt toezicht:

· Duidelijke bevoegdheden voor OPTA. De bevoegdheden die OPTA op basis van de nieuwe Europese richtlijnen krijgt toebedeeld om de taken van de Nationale Regelgevende Instantie (NRI) naar behoren en met voldoende snelheid te kunnen vervullen, worden in het wetsvoorstel sterk ingeperkt. Dit uit zich onder meer in de voorgestelde wetgeving in een inperking van OPTA's algemene geschillenbeslechtende bevoegdheid.

· Strikt toezicht door OPTA op de mogelijkheden tot verticale integratie binnen marktpartijen met aanmerkelijke marktmacht. De veelal van oudsher opgebouwde positie van deze partijen stelt hen in staat efficiënte nieuwe toetreders op diverse manieren onterecht te benadelen. OPTA kan op dit moment hiertegen onvoldoende optreden.

NITAM wordt tijdens de hoorzitting vandaag vertegenwoordigd door Gijs Phoelich, secretaris en Michael Griffioen.

Over NITAM:

De NITAM (Nederlandse Vereniging van Internettoegang Aanbieders voor Marktwerking) is een initiatief van de belangrijkste onafhankelijke internet providers (Tiscali BV, Wanadoo Nederland BV en Zon Nederland NV) in Nederland die samen meer dan 30% marktaandeel in de gehele internetmarkt hebben. Deze ISPs hebben de NITAM opgericht omdat de huidige marktsituatie onmiskenbaar mankementen vertoont als het gaat om liberalisering.De leden van de NITAM willen dat de bestaande knelpunten die zich voordoen in de liberalisering van de Nederlandse telecommunicatiemarkt uit de weg worden geruimd om snel voldoende marktwerking te bewerkstelligen. Dit is noodzakelijk om een gezonde concurrentie op de internetmarkt in stand te houden en hiermee de belangen van de eindgebruiker te dienen.

Het bestuur van NITAM:

Ruud Huisman, CEO van Tiscali Benelux & Scandinavië

Jean-Jacques de Pins, CEO van Wanadoo Nederland BV

Gert Post, CEO van Zon Nederland NV

Voor informatie:

M.A. van Kempen, telefoon 070 - 346 3760 of 0653 805 856