Gemeente Amersfoort

10 stoeptegels tegen zinloos geweld in Soesterkwartier

datum: 27 augustus 2003

Op verschillende locaties in Soesterkwartier worden donderdag 28 augustus stoeptegels tegen zinloos geweld geplaatst. Deze grijze stoeptegel is voorzien van het welbekende lieveheersbeestje, het symbool tegen agressie en geweld. De stoeptegels was een idee van een buurtbewoner. Het wijkbeheerteam van de wijk vond het een goed idee en stelde geld uit het buurtbudget beschikbaar.

Elke wijk in Amersfoort beschikt over een buurtbudget voor initiatieven vanuit de buurt die de leefbaarheid vergroten. Bewoners kunnen met voorstellen komen voor besteding hiervan. Het wijkbeheerteam bepaalt of de plannen aan de doelstelling voldoen en of ze financieel haalbaar zijn.
Bij de aanvraag voor de lieveheersbeestjestegels zat ook een voorstel voor de locaties. Met zorg had de aanvrager 10 locaties uitgekozen waar veel mensen langslopen, winkelen, elkaar ontmoeten en bij speel- en hangplekken. De locaties zijn:
Noorderwierweg t.h.v. de Tulpstraat, voor de Albert Hein winkel, voetbalkooi, Zeeman, Emmaüskerk, Spaarnestraat bij school De Kubus, Isseltseveld bij parkeerplaats, Merwedestraat bij de ingang van KVVA en IJsselstraat bij speeltoestellen.

Bijlage: brief van Roel Buitenhuis

Van: Roel Buitenhuis (WBT lid )
Onderwerp: Plaatsen lieveheersbeestjestegels in het Soesterkwartier.

De Lieveheersbeestjestegel.

Een minuut stilte is niet genoeg is de leus van de Stichting tegen Zinloos Geweld. Daar willen wij ons graag bij aansluiten. Je hoort het dagelijks en leest erover in de krant: AGRESSIE. Het is prachtig als, wanneer er weer in één of andere plaats een uitbarsting van geweld is geweest, er een minuut stilte in acht wordt genomen. Iedereen begrijpt ook dat er meer moet gebeuren. De agressie en geweld moet een halt toegeroepen worden. Dagelijks worden we opgeschrikt door de beelden van agressie in de wereld die uitmondt in bomaanslagen of iets dergelijks.
Maar hoe is het in onze eigen omgeving? Zijn we niet dagelijks getuige van agressie in de vorm van vernieling of onenigheid in het verkeer die op een bepaalde manier geuit wordt. Geweld als teken van macht. Geweld als teken van frustratie. Geweld als teken van wat dan ook. Fysiek geweld. Verbaal geweld. Psychisch geweld. Het is sowieso niet goed te praten. Dat we niet overal gelijk overdenken is voor iedereen duidelijk, maar begrip tonen voor elkaars mening moet toch mogelijk zijn ?!
Het lieveheersbeestje is het symbool tegen agressie en geweld. Op een aantal plaatsen in het Soesterkwartier hebben we bovengenoemde tegels geplaatst (niet dat agressie hier alleen voorkomt). Het is goed om regelmatig herinnerd te worden aan die dingen die we moeilijk kunnen afleren. Hoewel het gaat hier om meer dan afleren. Het lieveheersbeestje is hét signaal tegen agressie en geweld. Agressie is er de eeuwen door geweest, maar dit is geen vrijbrief om het maar gewoon te vinden. We moeten het gewoon vinden dat onze medemens evenveel rechten en plichten heeft als ik. We moeten het gewoon vinden om van het eigendom van mijn buurman af te blijven. We moeten het gewoon vinden om mijn buurman/buurvrouw te groeten. We moeten het gewoon vinden onze agressie te beheersen. We moeten het gewoon vinden lief te zijn voor onze medemens.

Roel Buitenhuis.