LEXIMA

Eerste dyslexieshop van start

Eerste dyslexieshop van start.

Dyslexie is een ernstige leesstoornis die kinderen belemmert bij het volgen van onderwijs. Vaak presteren ze daardoor beneden hun intellectuele capaciteiten en zijn hun keuzemogelijkheden voor studie en beroep beperkt. Deze voor kinderen frusterende situatie is voor Dyslexie Specialist Ria Janssen aanleiding geweest om op zoek te gaan naar ICT oplossingen die kinderen kunnen helpen beter om te gaan met hun handicap. De eerste internet dyslexieshop is hiervan het resultaat.

Dankzij deze zoektocht heeft Ria Janssen vorig jaar al de ReadingPen kunnen introduceren, een bijzondere leespen die spreekt, spelt, verklaart en vertaalt. Dit hulpmiddel wordt inmiddels door vele honderden kinderen met dyslexie gebruikt en al meer dan honderd scholen stellen de Pen aan hun leerlingen met dyslexie ter beschikking. Om nog beter hulp op maat te kunnen bieden heeft Janssen nu de dyslexieshop geopend en biedt zij een diversiteit aan van Nederlandstalige hard- en software, die speciaal is ontwikkeld voor deze doelgroep. Met deze ICT hulpmiddelen wil zij de zelfredzaamheid van de kinderen met dyslexie vergroten en hen daardoor ook wat meer zelfvertrouwen geven. Uit haar eigen praktijkervaring weet ze hoe vaak schaamte en faalangst het functioneren van deze kinderen kunnen belemmeren. Het bijzondere van de compenserende middelen uit de dyslexieshop is dat kinderen leren hun eigen vaardigheden te ontwikkelen in plaats van het herhaald reproduceren van kennis, zoals met veel remediërende methoden gebeurt.

Met deze nieuwe software programma's kunnen teksten worden beluisterd of kan de betekenis of vertaling van een woord met één toetsaanslag worden opgezocht. Ook kunnen de programma's de gebruiker met behulp van spellingcontrole en woordpredictie helpen foutloos te schrijven. De computer doet dan zelf een voorstel voor het juiste woord, zodra de beginletters zijn ingetypt. Verder is er een
spraakherkenningsprogramma, waarmee spraak naar geschreven tekst kan worden omgezet. Discman Daisy spelers zijn er om complete teksten of boeken van CD voor te laten lezen. Met het meest complete dyslexie softwarepakket Kurzweil 3000 kan men zelfs teksten met plaatjes van papier inscannen, beluisteren, meelezen met een handige tweekleurige leeshulp en bewerken door er bijvoorbeeld gesproken notities bij te maken. Kurzweil 3000 is in de Verenigde Staten het meest gebruikte ICT middel bij dyslexie.

De dyslexieshop is te vinden op www.dyslexieshop.nl. Ria Janssen geeft wekelijks workshops voor geïnteresseerden en studiemiddagen voor onderwijsprofessionals. Voor meer informatie kunt u terecht bij Lexima 033-432 44 52 of info@lexima.nl.

28 aug 03 08:30