Gemeente Den Haag

augustus 2003
College stemt in met vernieuwingsplan voor Brouwersgracht

Het college van B&W van Den Haag heeft vandaag, 26 augustus, besloten tot de uitvoering van het vernieuwingsplan voor de Brouwersgracht. In aansluiting op de ingebruikname van het Souterrain, op 19 oktober 2004, worden rond de Grote Markt in de komende jaren enkele omliggende straten vernieuwd. Het gaat hierbij om achtereenvolgens de Brouwersgracht, de Jan Hendrikstraat en de Prinsegracht.

Vanaf dit najaar krijgt de Brouwersgracht een grondige opknapbeurt. Het ontwerp is tot stand gekomen na goed overleg met de bewoners en de ondernemers. Dit gaat ook gebeuren met de Jan Hendrikstraat en de Prinsegracht. Het resultaat van de plannen voor de Brouwersgracht is gebaseerd op een variant die door omwonenden en belanghebbenden naar voren is gebracht.

Vriendelijk en veilig
In het plan voor de Brouwersgracht heeft de Dienst Stadsbeheer de middenstrook van deze straat een nieuwe invulling gegeven. Deze wordt in de toekomst gebruikt door de tram en het doorgaande autoverkeer. Hierdoor ontstaat er ruimte om de trottoirs en de ventwegen gebruiksvriendelijk en veilig in te richten. Langzaam- en bestemmingsverkeer zijn door de nieuwe situatie beter gescheiden van doorgaand (auto)verkeer. Door deze maatregelen wordt het gemakkelijk en veiliger om de Brouwersgracht over te steken en de tramhaltes te bereiken. De huidige boombeplanting blijft bestaan. In het ontwerp van de reconstructie zijn maatregelen opgenomen om de groeiplaats van de bomen te verbeteren. Het werk aan de Brouwersgracht is voor de bouwvakvakantie 2004 voltooid.

Bij de planvoorbereiding is goed gekeken naar de mogelijkheid om de vroegere gracht terug te brengen in het straatbeeld. Dit idee is uitvoerig bestudeerd; de kosten van een dergelijke operatie zouden echter hoog oplopen omdat sporen, kabels, leidingen en andere infrastructuur verlegd zouden moeten worden. Binnen de meerjarenbegroting van de gemeente was dan ook geen financiële ruimte om dit plan uit te voeren.