Gemeente Den Haag

augustus 2003
Werkzaamheden rond Grote Kerk

In september begint de Dienst Stadsbeheer met de vernieuwing van het gebied rond de Grote Kerk en de Gravenstraat.

Met de herinrichting wil de gemeente Den Haag het gebied rond de kerk een nieuw en beter aanzicht geven. Na afloop van de geplande werkzaamheden moet het hele gebied als één geheel ogen.

De Haagse binnenstad heeft met het Buitenhof, het Binnenhof, het Plein, de Plaats en het Lange Voorhout een unieke reeks monumentale en beeldbepalende pleinen. Na de opknapbeurt kan het plein rond de Grote Kerk ook tot deze reeks van pleinen worden gerekend.

Ontwerp
De gemeente heeft gekozen voor een ontwerp dat uit twee tinten natuursteen bestaat. Deze bestrating van keien wordt uit het oogpunt van de gebruiksvriendelijkheid zoveel mogelijk op één niveau aangelegd. Aan de gelijkmatigheid van deze bestrating is tijdens de planvorming veel aandacht besteed.

De Gravenstraat en de Grote Halstraat hebben door recente nieuwbouw veel meer het karakter gekregen van smalle stadsstraten. Het plan voorziet daar in een inrichting zoals in het aangrenzende Promenadegebied. Door vernieuwing van de bestrating gaan deze straten één geheel vormen met het huidige voetgangersgebied.

Over het ontwerp is met belanghebbenden, ondernemers en omwonenden overlegd. B & W leggen het voorstel van het ontwerp aan de gemeenteraad voor ter besluitvorming. De Grote Halstraat is tijdens de zomer al op deze wijze vernieuwd. Tijdens noodzakelijke werkzaamheden aan de tramsporen is de herbestrating daar vervroegd uitgevoerd. Zo is voorkomen dat deze straat twee keer afgesloten moest worden. Het werk aan het gebied rond de Grote Kerk en aan de Gravenstraat zal in het najaar van 2004 zijn voltooid.