CBS
Topopbrengst graan

In 2003 is een recordopbrengst aan graan geoogst. De oogst van 2003 komt uit op 1,7 miljard kilo. Dit is 6 procent meer dan in het vorige recordjaar 1996. In vergelijking met 2002 wordt dit jaar 17 procent meer graan geoogst. Deze grotere productie is te danken aan een gemiddeld hogere opbrengst per hectare, terwijl de totale oppervlakte met graan gelijk is gebleven. Dit blijkt uit de voorlopige oogstraming van het CBS.

Recordopbrengst per hectare
Wintertarwe is de belangrijkste graansoort voor de Nederlandse akkerbouw. Op meer dan de helft van de oppervlakte graan wordt wintertarwe verbouwd. Daarnaast levert wintertarwe ook de hoogste gemiddelde opbrengst per hectare. In 2003 is de productie 9 500 kilo per hectare. Dit betekent een verdubbeling van de opbrengst ten opzichte van zo'n 30 jaar geleden. Het is de hoogste opbrengst per hectare die ooit is gehaald en 17 procent meer dan in 2002. Deze grote stijging per hectare gecombineerd met een lichte daling van de oppervlakte zorgt voor een toename van de totale opbrengst met 14 procent.

Hoge opbrengsten zomergerst en andere graangewassen
Ook de oogst van zomergerst is dit jaar groot. Net als bij tarwe is de productiestijging te danken aan de hoge opbrengsten per hectare. De geoogste oppervlakte zomergerst daalt licht, maar desondanks stijgt de totale opbrengst met 17 procent in vergelijking met 2002. De opbrengst per hectare van zomergerst is in 2003 maar liefst eenvijfde hoger dan vorig jaar. Een hectare akkerland bracht 6 600 kg zomergerst op. Zomergerst is voornamelijk bestemd voor bierbrouwerijen.
Volgens het CBS laten de opbrengsten van de andere graangewassen eenzelfde beeld zien.

Evenveel lijnzaad
De totale oppervlakte vezelvlas is in 2003 met bijna 10 procent afgenomen ten opzichte van 2002. De oogst van vezelvlas levert niet alleen vezels op maar ook lijnzaad. Het lijnzaad wordt gebruikt voor olie en voor vermeerdering, terwijl de rest van de plant onder andere gebruikt wordt in de textiel- en papierindustrie en in de bouwnijverheid. In 2003 ligt de opbrengst per hectare van het lijnzaad ongeveer 10 procent hoger dan vorig jaar, maar door de afgenomen oppervlakte is de totale opbrengst vrijwel gelijk aan die van 2002. Voor het ontzaad, gedauwrote vezelvlas geldt echter dat de opbrengst per hectare ongeveer 10 procent lager is, waardoor de totale opbrengst ongeveer eenvijfde lager uitkomt.

Technische toelichting
De uitkomsten in onderstaande tabel zijn wat betreft de oppervlakten ontleend aan de jaarlijkse Landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die uitgevoerd wordt in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De cijfers zijn gebaseerd op 90 procent van de verwerkte opgaven. De uitkomsten van de eerste oogstraming akkerbouwgewassen zijn gebaseerd op schattingen van DLV Plant.

PB03-159
28 augustus 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht