Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wetboek van strafrecht

Tweede Kamer praat op 28 augustus over betere rechtsbescherming gehandicapten en chronisch zieken, (21 augustus 2003)

In de week van 18 augustus staat het wetsvoorstel 28 221 (Strafbaarstelling discriminatie wegens een handicap) op de agenda voor de plenaire vergadering van de Tweede Kamer. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) is verheugd dat het nu eindelijk zover is en hoopt dat voor het zomerreces de plenaire behandeling kan worden afgerond. Onlangs nog heeft de Algemene Ledenvergadering van de CG-Raad de aandacht van de Tweede Kamerleden gevraagd voor dit belangrijke wetsvoorstel.

Al veel eerder, in januari 2001, heeft de CG-Raad commentaar geleverd op het conceptwetsvoorstel. Twee punten zijn voor gehandicapten en chronisch zieken van groot belang:

* De strafrechtelijke bescherming tegen discriminatie moet gelden voor iedereen met een handicap en/of chronische ziekte, ook voor nog ongeborenen.

* Het voorliggende wetsvoorstel is te smal. Juist in het sociaal-economisch verkeer komt achterstelling van mensen met een handicap voor. Bescherming tegen discriminatie door uitbreiding van het wetsvoorstel met artikel 137g (en artikelen 90quater en 429quater) is van groot belang.

De CG-Raad rekent op de inzet van de Tweede Kamerleden bij deze stap naar een betere rechtsbescherming voor iedereen met een handicap en/of chronische ziekte.

---