Gemeente Dordrecht

vreemde ogen

---

Engelse Change Ringers verzorgen primeur in Europa

Vincent Brinkhof
Op donderdag 28 augustus zal een groep van zes Engelse Change Ringers een record vestigen op het Europese Vasteland door het luiden van een zogenaamde peal in de torenhal van de Dordtse Grote-Kerkstoren. Dit alles wordt voorafgegaan door het Kors Monster Beiaard Festival waarbij de Amsterdamse beiaardier Gideon Bodden het complete beiaardoeuvre van Kors Monster zal vertolken op de beiaard van de Grote Kerkstoren.

De Dordtse componist Kors Monster componeerde zes grote beiaardcomposities waaronder een beiaardsymfonie `De vier jaargetijden'. Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Monster stierf. Het Kors Monster Beiaard Festival wordt in Dordrecht voor de vierde keer georganiseerd. Eerdere uitvoeringen van het complete beiaardoeuvre van Monster werden verzorgd door de Dordtse stadsbeiaardiers in 1988, 1991 en 1993.
Voorafgaande aan het concert wordt het Groot zes gelui met vrijwilligers geluid. Dit is het zwaarste gelui van Nederland met in totaal 25 ton aan klokkenbrons.
Na afloop van het concert ontvangt Gideon Bodden uit handen van wethouder Cultuur J.W. Spigt een speciaal gemaakte Kors Monster klok als aandenken, waarna de Engelse Change Ringers hun recordpoging beginnen.

Change Ringing
Change Ringing (`wisselluiden') wordt in Engeland op grote schaal beoefend door zo'n 40.000 luiders, in 5500 torens met 5 of meer klokken.
Zo ontstaat een ritmisch klankspel dat eindeloos gevarieerd kan worden. Om een peal te kunnen luiden -een reeks van 5040 variaties- is een grote concentratie nodig want het klankspel duurt ongeveer drie uur. Bij het Change Ringing wordt de klok 360 graden geluid. Dit vereist een grondige technische beheersing want de klok staat volledig uitgebalanceerd op z'n kop alvorens weer van start te gaan door een armbeweging van de luider.
Omdat er in Europa geen gelui is zoals in Engeland, is er gekozen voor een mobiel gelui. Dit wordt opgesteld in de hal van de Grote-Kerkstoren.