Gemeente Castricum

Buiten Gewoon Castricum: een agenda voor de toekomst / 21-08-2003

De gemeente Castricum gaat van start met het opstellen van een toekomstvisie die als werktitel draagt, "Buiten Gewoon Castricum". Deze langetermijnvisie staat op donderdag 28 augustus vanaf 20.00 uur centraal tijdens een bijeenkomst van de raad van de gemeente Castricum.

Langetermijnvisie
Buiten Gewoon Castricum is een te ontwikkelen visie tot het jaar 2030 op allerlei ontwikkelingen binnen de gemeente. Het gaat hier over ruimtelijke- , economische- en sociaal-culturele ontwikkelingen. De onderwerpen die zeker aan bod komen zijn, wonen, economie, recreatie&toerisme, onderwijs, cultuur, welzijn&sport, verkeer en buitengebied.
Om deze langetermijnvisie zo breed mogelijk te ontwikkelen en in te vullen gaat het gemeentebestuur inwoners, belanghebbenden en maatschappelijke organisaties actief betrekken. Het proces heeft dus een sterk interactief karakter.
Er worden speciale workshops gehouden met vertegenwoordigers uit verschillende instanties om open te discussiëren over de langetermijnvisie zodat er ruimte komt voor het aangeven van knelpunten maar belangrijker nog, voor het geven van mogelijke kansen en oplossingen.
Daarnaast wordt er ook een speciale website ingericht zodat ook langs die weg door iedereen discussie over de toekomstvisie gevoerd kan worden.

Achtergrond
De behoefte tot het opstellen van een visie komt voort uit het feit dat er zicht moet komen op de ontwikkelingen van de nieuwe gemeente die na de fusie is ontstaan. In het collegeprogramma wordt deze langetermijnvisie aangekondigd. De visie richt zich op het herstel en de ontwikkeling van het buitengebied als groene buffer tussen het stedelijke Alkmaar en de industrie van de IJmond. Bovendien zal de visie zich richten op het bewaren en versterken van de identiteit van de afzonderlijke kernen. Ook is de betekenis van het provinciale beleid groot. De provincie is al vergevorderd in de discussie rondom het ontwikkelingsbeeld Noord Holland Noord. Vooruitlopend op nadere beleidsbepaling van de provincie wordt de Visie benut om het gewenste ruimtelijk perspectief op elkaar af te stemmen. Doordat de Visie zowel vanuit de sociale, economische en ruimtelijke invalshoek bekeken wordt, worden de themas geïdentificeerd die in de komende periode in Castricum een rol (kunnen) gaan spelen.

Themas
Enige richting voor de Visie is al gegeven bij het collegeprogramma van 2001. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende themas:
- Het aangeven van de scheiding tussen verstedelijkte en groene gebieden

- Het behoud en beschermen van het landschap en de natuur van het groene buitengebied

- Het verantwoord inpassen van eventuele nieuwe functies in de bestaande kernen

- Het zoeken naar mogelijkheden voor ouderenhuisvesting en jongerenhuisvesting in de nabijheid van voorzieningen
- Een integrale herijking van het verkeersbeleid en fietsbeleid
-Het bieden van een kader om het juiste bedrijf op de juiste plaats te krijgen

- het zorgvuldig ontwikkelen van recreatieve en toeristische functies mits deze passen in het groene buitengebied.

De verkenning langs de invalshoeken van de themas, workshops en andere benaderingen geeft een compleet beeld van ruimtelijke ontwikkelingen, trends, opgaven en kwesties die in Castricum op de middellange en lange termijn spelen. Kort samengevat de visie zorgt dus voor een agenda voor de toekomst.