Gemeente Zwolle

Duurzaam Veilig Binnenstad

Voorstel voor maatregelen 30 km/uur-gebied in te zien

Op donderdag 28 augustus en dinsdag 2 september organiseert de gemeente Zwolle inloopbijeenkomsten, waar het plan met maatregelen voor de invoering van het 30 km/uur-gebied in de binnenstad kan worden ingezien. Ook kunnen geïnteresseerden een toelichting krijgen.

Op 28 augustus kan men tussen 18.00 en 20.00 uur binnenlopen in het Informatiecentrum van de gemeente Zwolle (Grote Kerkplein 15). Op 2 september liggen de plannen van 18.00 tot 20.00 uur in Het Refter (Bethlehems Kerkplein), voorafgaand aan het wijkplatform. De twee bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle bewoners van de binnenstad, ondernemers en andere belangstellenden. Zij kunnen zien welke verkeersmaatregelen worden voorgesteld om van de binnenstad een 30 km/uur-gebied te maken. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en het geven van een (schriftelijke) reactie op de plannen.

Inbreng van bewoners en ondernemers
In het kader van het landelijke project Duurzaam Veilig wordt de binnenstad ingericht als 30 km/uur-zone. Dat betekent dat naast het plaatsen van borden verkeersmaatregelen getroffen worden om bijvoorbeeld de snelheid van het verkeer te verlagen en de oplettendheid te verhogen. De gemeente heeft bewoners en ondernemers nauw bij het planproces betrokken. Sinds november is een werkgroep van dertien bewoners en ondernemers bezig geweest met de inventarisatie van knelpunten en het beoordelen van de voorgestelde maatregelen. Er zijn twee werkgroepbijeenkomsten geweest. Tijdens die bijeenkomsten hebben de bewoners een actieve bijdrage geleverd.

Werkgroepbijeenkomsten
Op de eerste werkgroepbijeenkomst zijn problemen en oorzaken van verkeersonveiligheid door de aanwezigen in beeld gebracht. Zij noemden als problemen ondermeer hard rijden, moeilijk over te steken plaatsen en onoverzichtelijke situaties. Daarna hebben de werkgroepleden in onderling overleg bepaald welke problemen naar hun mening het meest urgent zijn en zo snel mogelijk aangepakt moeten worden. Omdat het maatregelenbudget beperkt is (circa ¤ 74.000) kan namelijk niet aan elk probleem direct iets worden gedaan.
Vervolgens heeft de gemeente voor een aantal van de genoemde problemen voorlopige maatregelen bedacht. Die zijn voorgelegd aan de werkgroepleden, aan mensen die dichtbij een geplande maatregel wonen of een bedrijf hebben, aan de politie en aan Connexxion. Tijdens de tweede bijeenkomst hebben de werkgroepleden de voorstellen van de gemeente beoordeeld en van kritiek en tips voorzien. Naar aanleiding van de reacties is een aantal voorgestelde maatregelen gewijzigd.

Inloopbijeenkomst
De gemeente wil nu alle inwoners en ondernemers uit de binnenstad de mogelijkheid bieden om een reactie te geven op de voorgestelde maatregelen. Daartoe organiseert zij op donderdag 28 augustus (Informatiecentrum Gemeente Zwolle, Grote Kerkplein 15) en op dinsdag 2 september (Het Refter, Bethlehems Kerkplein) tussen 18.00 en 20.00 uur een inloopbijeenkomst. Tijdens die bijeenkomsten kan men op kaarten zien wat de voorgestelde maatregelen zijn. Belangstellenden kunnen vragen stellen aan een medewerker van de gemeente. Ook wordt bezoekers verzocht hun mening te geven over de maatregelen door middel van het invullen van reactieformulieren.

Inspraakperiode
Sinds 20 augustus ligt het inrichtingsplan samen met het voornemen-verkeersbesluit gedurende vier weken ter inzage in het Informatiecentrum van de Gemeente Zwolle. De opmerkingen die op 28 augustus, 2 september en gedurende de inspraakperiode worden gemaakt, verwerkt de gemeente in een voorstel. Dit zal naar verwachting half oktober aan het college van B&W worden aangeboden. Na vaststelling door het college wordt het verkeersbesluit gepubliceerd in de Peperbus en bestaat er gedurende zes weken de gelegenheid een bezwaarschrift in te dienen. De uitvoering van de maatregelen staat gepland voor het voorjaar van 2004.


---