CENTRUM VOOR WERK EN INKOMEN

Convenant voor nieuwe werkwijze bemiddeling werkzoekenden

CWI en gemeente Amsterdam kiezen voor de kortste weg naar werk

Voorzitter van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), Rens de Groot en de Amsterdamse wethouder voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Rob Oudkerk, ondertekenen op donderdag 28 augustus een convenant over een nieuwe invulling van de samenwerking tussen CWI en de gemeentelijke sociale dienst. Een andere rolverdeling, een vereenvoudiging van de procedure en een hechte samenwerking moeten leiden tot een snelle en efficiënte bemiddeling van werkzoekenden en minder beroep op de bijstand. De nieuwe werkwijze sluit aan bij de ontwikkeling van bedrijfsverzamelgebouwen, waarmee CWI, gemeentelijke sociale diensten en andere partijen onder een dak worden gebracht. De voorbereiding voor de invoering van de nieuwe werkwijze is reeds in gang gezet.

Ook in de nieuwe werkwijze meldt de werkzoekende zich allereerst bij CWI, dat een klantprofiel opstelt. Als daarin wordt vastgesteld dat de werkzoekende direct bemiddelbaar is, krijgt hij een klantmanager toegewezen die advies en ondersteuning biedt bij het vinden van werk en een aanvraag voor een bijstandsuitkering opstelt. De gemeentelijke sociale dienst beslist over toewijzing van die uitkering. Als wordt vastgesteld dat de werkzoekende niet direct bemiddelbaar is (door onvoldoende scholing of persoonlijke omstandigheden) en in principe in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering, wordt deze direct overgedragen aan een klantmanager van de sociale dienst, die vervolgens verantwoordelijk is voor de begeleiding en de verstrekking van een uitkering. Onderdeel van het convenant is ook een aantal afspraken over gegevensuitwisseling tussen gemeente Amsterdam en CWI.

Met deze voorgenomen werkwijze, die in de komende maanden wordt voorbereid, wordt gebruik gemaakt van het zgn. experimenteerartikel in de nieuwe Wet Werk en Bijstand, die vermoedelijk op 1 januari 2004 van kracht wordt. Het betreffende experimenteerartikel maakt het mogelijk nieuwe werkwijzen en een andere taakverdeling tussen CWI, gemeenten en UWV in de praktijk uit te proberen. In Amsterdam wordt een andere rol- en taakverdeling tussen gemeenten en CWI beproefd dan in de Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen is vastgelegd.