Gemeente Weert

27/08/2003

Weert neemt woningbouw onder de loep

Voldoende en kwalitatief goede woningen in diverse woningtypen en prijsklassen. Daar streeft het gemeentebestuur van Weert de komende jaren naar. Daarbij staat de 'keuze van de burger centraal'. Met andere woorden: er zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de wensen van de burgers. Dat staat te lezen in het ontwerp voor een lokaal volkshuisvestingsplan, de nota 'Wonen in Weert, beleidsvisie 2003+'. Vanaf donderdag 28 augustus tot en met woensdag 10 september
a.s. ligt de nota ter inzage in het infocentrum in de hal van het stadhuis en in leeszaal van de openbare bibliotheek.

De vorige nota Volkshuisvesting dateert van 1995 en is intussen verouderd. Op de woningmarkt in Weert heeft zich sindsdien een groot aantal ontwikkelingen voorgedaan die aanleiding gaven de nota van toen te vervangen door die van nu.

Weert aantrekkelijke woongemeente
De sterke kanten van Weert moeten worden gehandhaafd, vindt het gemeentebestuur. Te noemen zijn de ruime opzet van Weert, het groen in en om de stad, het woon- en leefklimaat en het historische karakter. Aan de zwakke punten (o.a. leefbaarheid in sommige buurten en kernen en de druk op het buitengebied) wordt gewerkt. Daarbij wordt een tweesporenbeleid gevolgd: de compacte verstedelijking en het behoud en versterking van Weert als stad in het groen. Voor wat de nieuwbouw betreft wordt ernaar gestreefd zoveel mogelijk gebruik te maken van lege plekken in de stad (zgn. inbreidingslocaties).

Te weinig woningen
Nieuwbouw is nog steeds nodig. Niet alleen groeit het aantal inwoners van Weert de komende jaren, ook de gemiddelde woningbezetting neemt verder af door onder andere de vergrijzing en de gezinsverdunning. Vooral de toename van het aantal ouderen zal de komende jaren op diverse terreinen (wonen, welzijn, zorg, dienstverlening) een belangrijk aandachtspunt zijn. Er zijn de laatste jaren (te) weinig nieuwe woningen gebouwd en er komen te weinig huurwoningen vrij. Tegelijkertijd zijn de prijzen van koopwoningen sterk gestegen. Hierdoor woont op dit moment lang niet iedereen in de woning van zijn/haar voorkeur. Starters moeten over het algemeen lang op een woning wachten.
Er wordt naar gestreefd in Weert van 2002 tot en met 2005 circa 1.050 woningen te bouwen. Het betreft nog voornamelijk woningen in de koopsector. De gronden van vooral de plannen die tot 2006 in ontwikkeling komen zijn in de meeste gevallen in het bezit van marktpartijen. Bovendien zijn deze plannen ontwikkeld in een periode dat de vooruitzichten anders waren. De mogelijkheden om die plannen aan te passen aan de uitkomsten van het eind vorig jaar gehouden woningmarktonderzoek waren beperkt omdat de planvoorbereiding vaak al in vergevorderd stadium was.
De plannen voor de volgende periode (2006-2009) zijn wèl in een flink aantal gevallen bijgesteld aan de hand van de uitkomsten van het woningmarktonderzoek. Er worden dan meer huurwoningen en woningen voor starters gebouwd. Bovendien kan dan ook beter tegemoet worden gekomen aan de grote vraag naar bouwkavels.

Meer behoefte aan woningen voor senioren
In Weert zijn jarenlang veel gezinswoningen gebouwd. Gezien het grote aantal gezinnen was dat ook logisch. Maar nu wordt dat anders: het aantal ouderen neemt juist sterk toe. En hoewel veel ouderen graag in hun huidige woning blijven wonen, dreigt er toch een toenemend tekort aan passende woningen. Vooral de locatie is belangrijk, want ouderen wonen vaak graag in de nabijheid van voorzieningen. In de regio Weerterkwartier wordt momenteel gewerkt aan een regionale visie op wonen, welzijn en zorg. Deze visie zal onder andere inzicht geven in de geschiktheid van de woningvoorraad en de woonomgeving voor de huisvesting van ouderen en het bieden van zorg. Hieruit kunnen belangrijke uitgangspunten worden afgeleid voor het nieuwbouwprogramma, maar ook als het gaat over zorg, welzijn en dienstverlening in de wijken en dorpen van Weert. De provincie stimuleert het bouwen van woningen die specifiek geschikt zijn voor zorgbehoevende huishoudens/personen. Op dit moment zijn zorgbehoevenden nog veelal intramuraal gehuisvest (binnen een inrichting of tehuis), maar in de toekomst zal de zorg veel vaker extramuraal worden geleverd, dus veelal aan huis. Zorgwoningen mogen extra worden gebouwd naast het reguliere woningbouwprogramma. Dit moet ook resulteren in kortere wachtlijsten voor verzorgings- en verpleeghuizen.

Kwaliteit telt
In Weert is relatief veel verouderd woningbezit. In de sociale huursector moet de komende jaren flink worden geïnvesteerd in de kwaliteit van de woningvoorraad. Een aantal huishoudens kan het zich veroorloven steeds meer eisen te stellen aan de kwaliteit van hun woning en woonomgeving. Of het nu om goedkope, middeldure of dure huurwoningen gaat of om koopwoningen in brede zin. Dus bij nieuwbouw én de aanpak van bestaande woningen gaat het niet meer alleen om voldoende aantallen, maar ook om voldoende kwaliteit.

Zuinig met ruimte en waardevolle gebouwen
De tijd van grote uitbreidingen is nagenoeg voorbij. Inbreiding is de komende jaren het motto. Dat is het voor woningbouw benutten van lege en leegkomende terreinen in de bebouwde kom. Hergebruik van ruimte dus. Voor grondgebonden woningen kan, als inbreiding niet mogelijk is, worden uitgeweken naar een nieuw uitbreidingsgebied. Onder inbreiding valt ook het hergebruik van bestaande gebouwen. Waardevolle gebouwen, zoals kloosters, karakteristieke schoolgebouwen, boerderijen e.d., die hun oorspronkelijke bestemming verliezen, kunnen worden omgebouwd tot (zorg)woningen. Als dat mogelijk is wil de gemeente deze gebouwen een woonbestemming geven.

Wijkontwikkelingsplannen
Voor de wijken Keent en Oud-Fatima zal een wijkontwikkelingsplan worden opgesteld. Deze visie zal de basis moeten vormen voor de uitwerking van plannen op specifieke locaties. Hierbij zal specifiek op de groep ouderen worden ingezoomd. Het gemeentebestuur streeft ernaar zoveel mogelijk ouderen, die dat wensen, in de wijk te laten wonen. Ook voor andere wijken zal op termijn een ontwikkelingsvisie worden opgesteld.

Prestatie-afspraken
Met de woningcorporaties zullen voortaan elke vier jaar nieuwe prestatie-afspraken worden gemaakt. In de eerstvolgende prestatie-afspraken zal onder andere een voorstel worden gedaan over de wijziging van het woonruimteverdelingssysteem. Dat stemt momenteel niet tot tevredenheid net als het systeem van urgentiebepaling. Ook zullen afspraken worden gemaakt over de verkoop van sociale huurwoningen en over hoe op die manier starters en huishoudens kunnen worden geholpen die de stap van huur naar koop willen maken. Ook over de kwaliteit van de woningvoorraad, sloop en nieuwbouw zullen afspraken worden gemaakt en over het huur- en huursubsidiebeleid. Verder zijn er tal van andere onderwerpen waarover afspraken zullen worden gemaakt.

Het volkshuisvestingsplan
Bij de opstelling van het plan is niet alleen de gemeente betrokken geweest, maar ook de instanties die voor de uitvoering moeten zorgen: woningcorporaties, zorginstellingen, zorgverleners en adviescommissies. Verder zijn er bijeenkomsten gehouden waarvoor vertegenwoordigers van wijk- en dorpsraden waren uitgenodigd, alsmede makelaars, ontwikkelaars, huurdersbelangenverenigingen en diverse andere betrokkenen instanties en organisaties.

Ter inzage
De conceptnota 'Wonen in Weert, beleidsvisie 2003+' ligt tot en met 10 september 2003 ten behoeve van de inspraak ter inzage in het infocentrum in de hal van het stadhuis en in de leeszaal van de openbare bibliotheek. Ook is de conceptnota te vinden op de website van de gemeente Weert > actueel. Naar verwachting zal de conceptnota in de raadsvergadering van 30 oktober a.s. ter vaststelling worden behandeld.

Meer informatie
Voor meer informatie over en/of reacties over het volkshuisvestingsplan kan men terecht bij de gemeentelijke contactpersonen: mevr. Marian Arts, tel. (0495) 575221 of de heer Hennie Ensink, tel. 575222.