Ministerie van Defensie


---


---

foto: Het spectacuaire einde van een zeemijn (Koninklijke Marine)

Hr. Ms. Vlaardingen ruimt zware mijn in Eurogeul

28-08-2003

De mijnenjager Hr. Ms. Vlaardingen heeft dinsdag (26 augustus) in de Eurogeul voor de haven van Rotterdam een mijn uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Deze was eerder opgehaald en daarna weer overboord gezet door het vissersschip Goeree 58, dat vervolgens keurig de positie doorgaf. De Vlaardingen lokaliseerde de mijn met behulp van sonar, en stelde daarna via de PAP, een op afstand bestuurbaar onderzeebootje met camera, het merk vast. Het bleek een zwaar type van Duitse makelij te zijn met maar liefst 700 kilogram springstof.

Omdat de mijn midden in de druk bevaren aanlooproute van Rotterdam lag, moesten er de nodige voorbereidingen worden getroffen alvorens Hr.Ms. Vlaardingen met de vernietiging kon beginnen. Het veiligheidsvaartuig RPA 15 van de Rotterdamse havendienst assisteerde bij het op afstand houden van de scheepvaart en tussen mijnenjager en de verkeerscentrales in de Maasmonding bestond nauw contact. Toen alles in gereedheid was gebracht, werd de mijn met behulp van een vernietigingslading opgeblazen. Een flinke dreun en een hoge waterzuil waren het gevolg.

Op de bodem van de Noordzee liggen nog verscheidene mijnen, een erfenis uit met name de Tweede Wereldoorlog. Zij vormen geen gevaar meer voor de scheepvaart, doordat hun ontstekingsmechanismen al lang niet meer werken. Toch worden ze bij ontdekking uit voorzorg door de Mijnendienst van de Koninklijke Marine geruimd.