Gemeente Geldermalsen

Informatierubriek week 35, 28-08-03


* Nog twee weken...

* Verkeersmaatregelen in verband met het Lingefestival op zaterdag 6 september 2003

* Vergunning verleend loterij Stichting Lingefestival
* Openingstijden avond Burgerzaken

* Aanslagen rioolrecht/hondenbelasting 2003
* Kapvergunningen

* Wie wil bouwen/slopen

* Wie mag bouwen/slopen

* Open monumentendag 2003 Geldermalsen

* Vrijstelling bestemmingsplan " Acquoy 1988" (Lingedijk 91 te Acquoy)

* Vrijstelling bestemmingsplan " Buitengebied 1984" (Langstraat 15 te Tricht)

* Vrijstelling bestemmingsplan " Gellicum 1989" (Lingedijk 18 te Gellicum)

* Commissie Grondgebied (agenda)

* Raadscommissie Middelen (agenda)

* Raadscommissie Samenleving (agenda)

* Landelijke sirenetest vanaf 1 september maandelijks (gezamenlijke kolom Geldermalsen/Neerijnen)

Nog twee weken

Nog twee weken en dan is het zover: het eerste Lingefestival. De spanning voor de organisatie begint inmiddels aardig op te lopen. Wordt het een succes, valt de programmering in de smaak, is wel werkelijk aan alles gedacht en blijft de mooie zomer nog zolang standhouden? Op zaterdag 6 september a.s. zullen we het weten. Het feit dat uit een voorzichtig initiatief van een klein groepje ondernemers uiteindelijk een groot festival is voortgekomen, is op zich al een succes te noemen. De belangstelling voor de eendjesrace is groot en in de verschillende kernen hoor je steeds vaker over het festival praten. Het zal dus zeker druk worden daar langs de Linge in Tricht.

Eenden te koop!
Vorige week is begonnen met de verkoop van de eenden voor de eendenrace. Tijdens de eerste dagen zijn al bijna 3000 eenden verkocht. Voorzitter Dirk Bouman is enthousiast over het grote aantal verkochte eenden. De verkoop loopt nog tot 5 september a.s.

Wilt u nog een eendje adopteren, doe dit dan zo snel mogelijk om teleurstellingen te voorkomen. Dit kan bij de volgende verkooppunten:
* Geldermalsen: AH, Bruna, v Walderveen, Konmar
* Tricht: Attent Willemsen

* Meteren: Slagerij Vogelzang

* Deil: Spar de Haas

* Beesd: Terpstra, Supermarkt MCD

* Rhenoy. Slijterij de Prins

Programma Lingefestival
Presentatie door Rien Dokman

* 16.00 17.00 uur: Cees en Cees Kindershow
* 17.00 18.00 uur: Eendjesrace

* 18.00 18.40 uur: Corry Konings

* 18.40 19.25 uur: Geldermalsens Orkest (gezamenlijke muziekverenigingen gemeente Geldermalsen

* 19.25 20.10 uur: Sweet Blossom Orchestra
* 20.10 20.40 uur: Mickey2Much

* 20.40 21.20 uur: High Five

* 21.20 21.50 uur: Tutti Frutti musical koor (met o.a. Phantom of the Opera)

* 21.50 22.35 uur: PV & Heartbeats (rock & roll m.m.v. Dansschool Wildschut)

* 22.35 23.00 uur: Mickey2Much

* 23.00 24.00 uur: Slagerij van Kampen

Kom op zaterdag 6 september a.s. naar het terrein aan de Linge van de familie Van Everdingen naast de firma Hak, aan de Lingedijk te Tricht. Op dit terrein zijn uitgebreide horecavoorzieningen aanwezig. Er is voldoende parkeergelegenheid op en bij het terrein van de firma Hak.

Kijk ook eens op http://www.lingefestival.nl

Verkeersmaatregelen in verband met het Lingefestival op zaterdag 6 september 2003

In verband met het Lingefestival op zaterdag 6 september a.s. heeft het college tot de volgende tijdelijke verkeersmaatregelen besloten:
* Het instellen van een parkeerverbod alsmede een stopverbod aan beiden zijden voor de Steenoven, de Middelweg en de Lingedijk te Tricht;

* Het instellen van een parkeerverbod aan beiden zijden voor de Krooiweg, Deilsedijk en Prins Johan Frisostraat te Deil;
* Het plaatsen van de borden "doorgaand rijverkeer gestremd" op de Krooiweg, Deilsedijk en Prins Johan Friosstraat te Deil;
* Deilsedijk afsluiten vanaf de Pastoriestoep tot aan de Krooiweg, waarbij aan omwonenden doorgang zal worden verleend.

Aan bezoekers van bedrijven gelegen binnen deze zone dient gedurende dit festival vrije doorgang te worden verleend.

Vergunning verleend loterij Stichting Lingefestival

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders maken bekend dat zij vergunning hebben verleend aan:

Stichting Lingefestival, voor het houden van een loterij met de eendjesrace op zaterdag 6 september 2003 tijdens het "Lingefestival" te Tricht.

Openingstijden avond Burgerzaken

De afdeling Burgerzaken is vanaf 2 september a.s. weer iedere dinsdagavond geopend tot 19.00 uur. In de maanden juli en augustus was de avondopenstelling vervallen. Zie het colofon op de gemeentepagina voor de overige openingstijden.

Aanslagen rioolrecht/hondenbelasting 2003

Binnenkort worden de aanslagen rioolrecht en hondenbelasting voor het jaar 2003 weer aan de belastingplichtigen in onze gemeente toegezonden.

De aanslag rioolrecht wordt, voor degenen die eveneens in het bezit zijn van één of meerdere honden, gecombineerd met de aanslag hondenbelasting.

Degenen waarvan het pand niet op de gemeentelijke riolering is aangesloten, maar wel in het bezit zijn van één of meerdere honden, ontvangen dus enkel een aanslag hondenbelasting.

Bij het aanslagbiljet is een duidelijke folder gevoegd, waarin u de nodige informatie over beide belastingen kunt aantreffen. In deze folder wordt onder meer ingegaan op de vastgestelde tarieven, mogelijkheden van kwijtschelding, uitstel van betaling en het indienen van een bezwaarschrift.

Over het algemeen is er voor beide belastingen t.o.v. voorgaande jaren weinig gewijzigd.

Wel zijn er twee onderwerpen welke wij nader willen toelichten nl. de kwijtschelding en de betalingstermijnen.

Kwijtschelding
Als u van mening bent, dat u niet of slechts met grote moeite kunt betalen, bestaat de mogelijkheid tot een verzoek tot kwijtschelding, Deze gaarne indienen bij de sector Samenleving, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen.

Een aanvraagformulier hiervoor kunt u zowel schriftelijk als telefonisch aanvragen bij de sector Samenleving. Voor inlichtingen en het telefonisch opvragen van een aanvraagformulier kunt u contact opnemen via telefoonnummer 0345-586701. Een verzoek tot kwijtschelding moet uiterlijk voor 1 december 2003 zijn ingediend. Verzoeken welke ná deze datum worden ingediend zullen niet meer in behandeling worden genomen.

Betaling
Bij betaling van de aanslag verzoeken wij u gebruik te maken van bijgevoegde acceptgiro's. Indien gewenst kunt u de aanslag in drie termijnen betalen. De door u te betalen deelbedragen zijn voorgedrukt op de stroken naast de acceptgiros. Op de betreffende vervaldagen dient telkens minimaal 1/3 deel van het totale aanslagbedrag te worden voldaan.

Wanneer u de totale aanslag in één termijn wilt voldoen, dan kunt u volstaan met het invullen van het totaalbedrag op één acceptgiro.

Bij vermissing van de acceptgiro kunt u ook een eigen overschrijvingsformulier gebruiken en het bedrag overmaken op rekeningnummer 28.50.32.615 bij de BNG te Den Haag.

Inlichtingen
Indien u na het lezen van de folder, zoals deze bij het aanslagbiljet is gevoegd, nog vragen heeft, dan kunt u zich wenden tot de afdeling Financiën of de sector Samenleving, Kuipershof 2, Postbus 112, 4190 CC te Geldermalsen.

* Heeft u vragen over de wijze waarop de aanslag is vastgesteld of berekend, neemt u dan gerust contact op met de cluster Belastingen. Hiervoor zijn drie doorkiesnummers beschikbaar, nl. 0345-586659, 586660 en 586664.

* Heeft u vragen over de betaling en invordering, neemt u dan gerust contact op met de cluster Financiële administratie. Hiervoor zijn twee doorkiesnummers beschikbaar nl. 0345-586668 en 586670.
* Heeft u vragen over het verkrijgen van kwijtschelding, dan kunt u contact opnemen met de sector Samenleving. Hiervoor is als doorkiesnummer beschikbaar: 0345-586701.

* Ook kunt u tijdens kantooruren (maandag t / m vrijdag van 8.30 - 12.30 uur) een bezoek brengen aan het gemeentehuis.

Wij vragen u vriendelijk eerst de folder te lezen voor u besluit te bellen!

Kapvergunningen

De volgende verleende kapvergunningen zijn ter inzage:
1. A.E. Post-Murman, Molenweg 1 Geldermalsen, voor het kappen van 12 prunussen
(28 augustus 2003); compensatie vindt plaats door middel van herplant;

2. J.A. Witte, Zwarte Kamp 4 Geldermalsen, voor het kappen van 1 christusdoorn (28 augustus 2003);

3. J. Knol, Boomkamp 2 Geldermalsen, voor het kappen van 2 ceders (28 augustus 2003);

4. gemeente Geldermalsen, Tunnelweg 5 en 7 Geldermalsen (voormalige landbouwschool), voor het kappen van 1 populier, 2 veldesdoorns, 1 esdoorn, 1 haagbeuk, 1 es, 1 acacia, 1 els, 1 tamme kastanje, 1 berk, 1 atlasceder, 1 sierkers, 2 lijsterbessen, 2 meidoorns, 1 gouden regen en 3 chamaecyparis (28 augustus 2003). Het terrein wordt op basis van een beplantingsplan opnieuw ingericht.

Inzagetermijn: zes weken, met ingang van de dag volgend op de verzenddatum van de beschikking (zie hierboven) aan de aanvrager. Bezwaar: schriftelijk, uitsluitend door rechtstreeks belanghebbenden gedurende de inzagetermijn.
Toelichting: het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener van het bezwaarschrift, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht en de gronden van bezwaar. Als u bezwaar ingediend heeft en indien het besluit voor u te zware gevolgen heeft om de beslissing op het bezwaarschrift af te wachten, kunt u eveneens meteen een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter, sector Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM ARNHEM, telefoon 026 - 3592000. Datum publicatie: 28 augustus 2003

Wie wil bouwen/slopen

De volgende aanvragen zijn ter inzage:

1. Lichte bouwvergunning: A.G.M. Post, Lage Huis 89 te Beesd, vergroten woning (19 augustus 2003);

2. Lichte bouwvergunning: G. van Asch, Kerkstraat 1a te Tricht, oprichten serre (20 augustus 2003);

3. Lichte bouwvergunning: A. Huitema- de Wildt, Laageinde 66 te Geldermalsen, veranderen woning en dakkapel (21 augustus 2003);
4. Lichte bouwvergunning: R.M. Kamphuis, Lingedijk 69a te Geldermalsen, veranderen woning en oprichten dakkapellen (21 augustus 2003);

5. Reguliere bouwvergunning: G.A. van Vrouwerf, Weistraat 6 te Tricht, oprichten hooiberg (22 augustus 2003);
6. Lichte bouwvergunning: A.H. Tucker, Schoresteynstraat 51 te Deil, oprichten dakkapel (25 augustus 2003).

Inzagetermijn: twee weken, met ingang van de dag volgend op de datum van publicatie.
Toelichting: deze publicatie heeft slechts een informerend karakter, mogelijkheden voor het indienen van bezwaar zijn nu nog niet aanwezig, maar zullen te zijner tijd bekend worden gemaakt in de rubriek "Wie mag bouwen".
Inlichtingen: vakbalie bouwen en wonen, teleoon 0345-586686 Datum publicatie: 28 augustus 2003

Wie mag bouwen/slopen

De volgende verleende vergunningen zijn ter inzage:
1. Reguliere bouwvergunning: Aannemersbedrijf W. van Waaijen en zonen, J.A.L.J. van Meertenstraat 2 te Meteren, oprichten woning (28 augustus 2003);

2. Lichte bouwvergunning: K. Govers, Lingedijk 12 te Acquoy, oprichten tuinhuisje (28 augustus 2003);

3. Lichte bouwvergunning: P.G. Pot, Lingedijk 115 te Geldermalsen, oprichten veranda (28 augustus 2003);

4. Lichte bouwvergunning: K.A. Visser, Koppelsedijk 8 te Geldermalsen, vergroten woning (28 augustus 2003);
5. Lichte bouwvergunning: W.A. Burggraaf, W. de Zwijgerweg 121 te Geldermalsen, oprichten garage (28 augustus 2003);
6. Lichte bouwvergunning: J.D.P. de Ruiter, De Twee Morgen 3 te Tricht, oprichten tuinhuisje (28 augustus 2003);
7. Reguliere bouwvergunning: E. Steenis, Zoete Kroon 23 te Geldermalsen, vergroten woning (28 augustus 2003);
8. Reguliere bouwvergunning: Deltabrug Beheer Bv, Poppenbouwing 36-38 te Geldermalsen, oprichten bedrijfs- en kantoorruimte (28 augustus 2003).

Ter inzage termijn: zes weken, met ingang van de dag volgend op de verzenddatum van de beschikking (zie hierboven) aan de aanvrager. Bezwaar: schriftelijk, uitsluitend door rechtstreeks belanghebbenden gedurende de inzagetermijn.
Toelichting: het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders en vermeldt uw naam, adres en handtekening, het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt en waarom. Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend kan daarnaast aan de president van de administratieve kamer van de
Arrondissementsrechtbank, postbus 30160, 6803 AD Arnhem, vragen een voorziening te treffen.
Inlichtingen: vakbalie bouwen en wonen, telefoon 0345-586686 Datum publicatie: 28 augustus 2003

Open Monumentendag 2003 Geldermalsen

Op zaterdag 13 september 2003 vindt de jaarlijkse landelijke open monumentendag plaats.

De volgende monumenten zijn op deze dag van 10.00 tot 16.00 uur geheel of gedeeltelijk te bezichtigen:

* NH kerk, Rijksstraatweg 11 te Buurmalsen
* Hervormde Centrumkerk, Kerkstraat 38 te Geldermalsen
* Watermolen, watermolenweg 8 te Geldermalsen
* Molen de Bouwing, Rijksstraatweg 33 te Geldermalsen
* Boerderij, Elisabeths hofje, achterweg 69 te Meteren
* NH kerk, dorpsstraat 16 te Meteren

* Molen de Vlinder, Appeldijk 5 te Deil

* RK kerk, kerkweg 6 te Gellicum

* Rechthuis, kerkweg 6 te Gellicum

* Fort Asperen, langendijk 60 te Acquoy

* Waaiersluis nabij Fort Asperen te Acquoy
* Polderhuisje, lingedijk 93 te Acquoy

* NH kerk, Voorstraat 96 te Beesd

* RK kerk, Voorstraat 21 te Beesd

* NH kerk, kerkstraat 6 te Tricht

* Molen de Vrijheid, Molendijk 14 te Beesd

Andere monumenteneigenaren worden gevraagd hun monument ook open te stellen tijdens de open monumentendag. Het thema dit jaar is Boerenbouw, dus ook eigenaren van monumentale boerderijen wordt gevraagd hun objecten eventueel geheel of gedeeltelijk ter bezichtiging open te stellen.

Uiteraard gebeurt e.e.a. op vrijwillige basis. Voor informatie of opgave kunt u bellen telefoonnummer (0345) 586 755 of e-mailen t.v.welie@geldermalsen.nl. Uw medewerking wordt op prijs gesteld.

Vrijstelling bestemmingsplan "Acquoy 1988" (Lingedijk 91 te Acquoy)

Bekendmaking : artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.
Ter inzage : aanvraag bouwvergunning met bijbehorende stukken. Inzagetermijn : vier weken, met ingang van de dag volgend op de datum van deze publicatie.
Toelichting : het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om op verzoek van B. van Weverwijk, vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan "Acquoy 1988" om het veranderen/vergroten van een woning op het perceel Lingedijk 91 te Acquoy, mogelijk te maken. Bedenkingen : door een ieder, gedurende de inzagetermijn, schriftelijk in te brengen bij het college van burgemeester en wethouders. Inlichtingen : vakbalie bouwen en wonen, tel. 0345-586686 Datum publicatie : 28 augustus 2003

Vrijstelling bestemmingsplan "Buitengebied 1984" (Langstraat 15 te Tricht)

Bekendmaking : artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.
Ter inzage : aanvraag bouwvergunning met bijbehorende stukken. Inzagetermijn : vier weken, met ingang van de dag volgend op de datum van deze publicatie.
Toelichting : het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om op verzoek van B. Vos, vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan "Buitengebied 1984" om het veranderen/vergroten van een schuur op het perceel Langstraat 15 te Tricht, mogelijk te maken. Bedenkingen : door een ieder, gedurende de inzagetermijn, schriftelijk in te brengen bij het college van burgemeester en wethouders. Inlichtingen : vakbalie bouwen en wonen, tel. 0345-586686. Datum publicatie : 28 augustus 2003.

Vrijstelling bestemmingsplan "Gellicum 1989" (Lingedijk 18 te Gellicum)

Bekendmaking : artikel 12 van het geldende bestemmingsplan "Gellicum 1989".
Ter inzage : aanvraag bouwvergunning met bijbehorende stukken. Inzagetermijn : 14 dagen, met ingang van de dag volgend op de datum van deze publicatie.
Toelichting : het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om op verzoek van A.B.H. Tas, vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan "Gellicum 1989", teneinde het vergroten van een woning op het perceel Lingedijk 18 te Gellicum, mogelijk te maken.
Vrijstelling wordt verleend op basis van artikel 1, lid 7 (uitbreiden hoofdgebouw).
Zienswijzen : door een ieder, gedurende de inzagetermijn, schriftelijk in te brengen bij het college van burgemeester en wethouders. Inlichtingen : vakbalie bouwen en wonen, tel. 0345-586686 Datum publicatie : 28 augustus 2003

Commissie Grondgebied

Datum: 1 september 2003
Tijd: 20.00 uur
Plaats: gemeentehuis Geldermalsen

Agenda:


1. Opening en mededelingen

2. Vaststelling agenda

3. Vaststelling verslag commissie Grondgebied d.d. 2 juni 2003
4. Vaststelling verslag commissie Grondgebied d.d. 23 juni 2003
5. Spreekrecht burgers

6. Samenhang RO projecten

7. Raadsvoorstellen

* Trajectnota/MER A2 (Oudenrijn/Deil)

* Verlenging voorbereidingsbesluit gebied Hondsgemet
* Verlenging voorbereidingsbesluit masterplan Stationsomgeving
* Keuze oplossingsvarianten 'traverse' - 'fiets-/voetgangerstunnel'
- ter verbetering van de toegankelijkheid van het station Geldermalsen


8. Vaste en/of overige agendapunten

* Paden begraafplaats Beesd

* Stand van zaken beleidsprogramma 2002 - 2006


9. Ter inzage gelegde informatie en stukken
* Notitie betreffende schetsontwerp geluidafschermende voorzieiningen A2 ter uitvoering van Tracébesluit februari 2000 verbreding Rijksweg 2 tot 2x3 rijstroken

* Notitie recreatie en toerisme

* Lijst van planschadeverzoeken

* Streekplanherziening en regiovisie Rivierenland
* Verklaring van geen bezwaar nieuwe bedrijfsruimte Tielerweg 13, Geldermalsen

* Stand van zaken skatebaan

* Gelders Milieuprogramma en Waterhuishoudingsplan 3
* Reconstructie Blankertseweg Meteren

* Reconstructie D.J. van Wijkstraat, Geldermalsen
* Reactie nota en concept stroomgebiedvisie
* Waterlijn


10. Rondvraag

11. Sluiting

Raadscommissie Middelen

Datum: 3 september 2003
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Gemeentehuis Geldermalsen, raadszaal

Agenda:

1. Opening

2. a. Presentatie door Bestuur & Managemnet Consultants inzake de (nieuwe) verordeningen ex artikel 212, 213, 213a van de Gemeentewet
b. Presentatie door de raadsgriffier inzake het instellen van de rekenkamer

3. Mededelingen

4. Vaststelling agenda

5. Vaststelling verslagen commissie Middelen d.d. 4 juni 2003 en 26 juni 2003

6. Spreekrecht burgers

7. Raadsvoorstellen: Maandelijkse begrotingswijziging
8. Eerste opiniërende gedachtevorming n.a.v. de onder punt 2a gehouden presentatie

9. Vaste en/of overige agendapunten (bijgevoegd of ter inzage): n.v.t.

10. Ter inzage gelegde informatie en stukken: geen
11. Rondvraag

12. Sluiting

Raadscommissie Samenleving

Datum: 2 september 2003
Tijd: 20.00 uur
Plaats: gemeentehuis Geldermalsen, commissiekamer I

Agenda:

1. Opening en mededelingen

2. Vaststelling agenda

3. Vastelling verslagen commissie Samenleving d.d. 3 juni 2003 en 25 juni 2003

4. Spreekrecht burgers

5. Raadsvoorstellen: geen

6. Vaste en/of overige agendapunten

7. Bestuurlijke Krachtbundeling

- Excursie Beesd

- Ter inzage gelegde informatie en stukken
8. Rondvraag

9. Sluiting

Luide sirenetest vanaf 1 september maandelijks (gezamenlijke kolom Geldermalsen/Neerijnen)

Vanaf maandag 1 september wordt in Nederland het landelijk sirenenet maandelijks luid getest. Dit gebeurt op elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Dan zal de sirene éénmaal gedurende 1 minuut en 26 seconden hoorbaar zijn. Voorheen (vanaf 1997) waren de sirenes nog maar één keer per jaar te horen en wel op de eerste woensdag in juni. De reden van de (her)invoering van de maandelijkse testen is dat de bevolking niet of te weinig bekend is met het sirenegeluid en de boodschap: "Als de sirene gaat, ga direct naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de radio of TV aan". De testdagen vallen dit jaar op maandag 1 september, maandag 6 oktober, maandag 3 november en maandag
1 december.

Door het jaar heen wordt het sirenesysteem vaker getest, maar dat gebeurt dan zonder geluid.

In de regio Gelderland-Zuid staan ongeveer 140 sirenes. De sirenes worden aangestuurd door de regionale alarmcentrale van de brandweer. Met de sirene wordt de bevolking gewaarschuwd bij bijvoorbeeld een brand of zwaar ongeval waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Wat te doen als de sirene gaat?
Aangezien het op de eerste maandagen van de maand om een test van het sirenenet gaat, hoeven burgers uiteraard geen actie te ondernemen. Er is dan immers niets aan de hand.

Als de sirenes gaan in geval van een (potentiële) calamiteit, dan is het belangrijk te weten wat te doen.

Als de sirene gaat:

* ga dan naar binnen,

* sluit ramen en deuren

* en zet radio en/of TV aan en stem af op Omroep Gelderland. Via deze omroep krijgt u meer informatie over het incident en wordt u verteld wat u verder moet doen.

Radio Gelderland: via de ether 89,1 FM en via de kabel 91,9 TV-Gelderland: via de ether kanaal 24 (495,25) en via de kabel kanaal 8 (196,25)

Goede voorbereiding
De overheid en het bedrijfsleven doen er alles aan om te voorkomen dat rampen en calamiteiten ons treffen. Toch kan zich onverhoopt een calamiteit voordoen. Risicos zijn immers in onze samenleving nooit voor 100% uit te sluiten. Gemeenten, andere overheden en bedrijven zijn voorbereid op een optimale bestrijding van rampen en calamiteiten. Zo heeft elke gemeente een rampenplan opgesteld waarin staat op welke wijze de bestrijding van calamiteiten en zware ongevallen plaatsvindt. Tevens zijn er speciale rampbestrijdingsplannen voor ongevallen op de rivier en dijkdoorbraken en/of overstromingen. Ook voor risicovolle bedrijven en locaties (bijvoorbeeld LPG-tankstations) worden rampbestrijdingsplannen opgesteld. In een dergelijk plan worden mogelijke incidenten die zich kunnen voordoen beschreven en de benodigde aanpak en inzet van de hulpverleningsdiensten vastgelegd.

Voor bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken gelden strenge veiligheidseisen. Zo zijn zij verplicht bepaalde technische en organisatorische voorzieningen te treffen. Dergelijke bedrijven moeten daarom een veiligheidsbeheerssysteem invoeren, veiligheidsbeleid vaststellen en soms ook een veiligheidsrapport presenteren. In een dergelijk rapport geven de bedrijven onder meer informatie over het bedrijfsproces, de stoffen die gebruikt worden en welke maatregelen het bedrijf heeft genomen om de risicos zoveel mogelijk te beperken en te beheersen. Met deze belangrijke informatie van de bedrijven kan de overheid zich vervolgens beter voorbereiden op het bestrijden van eventuele rampen of zware ongevallen bij dergelijke ondernemingen. Bovendien worden bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken regelmatig gecontroleerd en geïnspecteerd door de overheid.

Alleen plannen maken (op papier) is natuurlijk niet voldoende voor een goede voorbereiding op mogelijke calamiteiten. Hulpdiensten (brandweer, politie, geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen, gemeente, rijkswaterstaat,etc.) oefenen zich dan ook regelmatig individueel en gezamenlijk in het bestrijden van incidenten. Meer lezen Informatierubriek