Provincie Flevoland




Nieuwe ruiter- en menroutes in Zeewolde en betere samenwerking Groendorpen

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland heeft besloten om een Leader+ bijdrage toe te kennen aan de projecten Ruiter- en Menroutes Zeewolde en de Tien dorpen gaan er samen voor. De projecten ontvangen respectievelijk een bijdrage van 50.000 en 2.000 euro.

Stichting Zeebodemtrail wil de ruiter- en menroutes in de bosgebieden nabij Zeewolde verbeteren en uitbreiden. Regelmatig werd aan Staatsbosbeheer de vraag gesteld of er meer mogelijkheden voor ruiters en aangespannen wagens gecreëerd kon worden. Er is al een beperkte ruiterroute in een klein gedeelte van het Horsterwold. Voor aangespannen wagens zijn er helemaal geen mogelijkheden om een rit door de bossen van Zeewolde te maken. Daarom heeft Staatsbosbeheer diverse hippische bedrijven en verenigingen uit Zeewolde uitgenodigd om in een brainstormbijeenkomst hun wensen te inventariseren. Op basis van deze brainstormbijeenkomst is er een groep van betrokken en gemotiveerde deelnemers uit Zeewolde ontstaan die inmiddels de stichting Zeebodemtrail heeft opgericht. Deze stichting gaat in samenwerking met Staatsbosbeheer het project Ruiter- en menroutes Zeewolde uitvoeren.

De tien dorpen in de Noordoostpolder kennen elk een actieve vereniging voor dorpsbelangen. Deze tien verenigingen willen hun krachten bundelen en hebben besloten om een koepelvereniging op te richten. Vereniging de tien groendorpen Noordoostpolder gaat de belangen behartigen van de kleine kernen in de Noordoostpolder en zal de samenwerking tussen de dorpen structuren. De aanvraag voor een Leader+ bijdrage voor het opzetten de vereniging en inrichten van een gezamenlijk secretariaat is door de Lokale Actie Groep Leader+ (LAG) goedgekeurd. De LAG vindt het een goed initiatief dat de samenwerking tussen de dorpen ten goede komt.

Leader+ programma

Organisaties, verenigingen, stichtingen en bedrijven die een goed idee hebben, kunnen een Leader+ aanvraag indienen. De inhoud van Leader+ projecten kan uiteenlopen van leefbaarheid tot natuurbeheer, plattelandstoerisme en biologische landbouw. Eén ding hebben ze gemeen: het gaat om de inzet en betrokkenheid van de lokale samenleving. Leader+ is namelijk bedoeld voor vernieuwende initiatieven vanuit de plaatselijke bevolking, die gedragen en vaak ook uitgevoerd worden door een groot deel van de samenleving. De Leader+ aanvragen worden beoordeeld door de Lokale Actie Groep Leader+ Flevoland (LAG). Deze Lokale Actie Groep is samengesteld uit vertegenwoordigers van Flevolandse verenigingen en organisaties in het landelijk gebied en geeft advies aan het college van Gedeputeerde Staten met betrekking tot de aanvragen. Het college neemt op basis van dit advies het formele besluit en sluit vervolgens een overeenkomst met de projectuitvoerder. Voor vragen kunt u contact opnemen met Mireille Korterik , projectleider Leader+ bij de provincie Flevoland (tel. 0320 265 676).