Provincie Flevoland




Campagne vraagt aandacht voor gevaren van landbouwverkeer

Ieder jaar gebeuren er in Nederland tijdens de oogstperiode ongevallen met landbouwverkeer die een ernstige afloop hebben. Reden voor het Vervoerberaad Flevoland en landbouworganisatie NLTO om dit najaar opnieuw campagne te voeren. Deze campagne waarschuwt weggebruikers voor de gevaren rond het landbouwverkeer.

Op verschillende manieren ontvangen weggebruikers informatie over de aanwezigheid van landbouwverkeer. Omroep Flevoland zal van 1 september tot 1 december een radiospot uitzenden. De spot roept
verkeersdeelnemers op om extra rekening te houden met het landbouwverkeer gedurende de oogsttijd. Langs de provinciale wegen komen affiches: in bushokjes en op posterborden. Busreclame attendeert weggebruikers op slipgevaar door modder op de weg.

Agrariërs die vorig jaar via de NLTO kosteloos speciale, reflecterende modderstickers hebben ontvangen, worden gevraagd de stickers dit seizoen weer te gebruiken. Er komen borden langs weggedeelten waar sprake is van modder op de weg. Overigens worden agrariërs er telkens nadrukkelijk op gewezen dat zij weggedeelten die met modder en oogstresten vervuild zijn direct moeten reinigen. Agrariërs kunnen terecht op de speciale website www.landbouwverkeer.nl, waar behalve informatie over verkeersveiligheid veel informatie is te vinden over de eisen die de wetgever stelt aan landbouwvoertuigen, en een rubriek meest gestelde vragen.

Bij ongeveer 1 op de 5 ongevallen in Flevoland waarbij
landbouwvoertuigen zijn betrokken, vallen één of meer slachtoffers. Jaarlijks gaat het in de provincie gemiddeld om 10 slachtoffers. Dit blijkt uit de Flevolandse ongevalstatistieken over de periode 1997-2002.

Opvallend is dat relatief veel jonge bestuurders van
landbouwvoertuigen bij ongevallen zijn betrokken. Van de bestuurders van landbouwtractoren die in Flevoland een ongeval hebben veroorzaakt, valt 48% in de leeftijdscategorie 16 tot 25 jaar. Met het project Landbouwverkeer stimuleert de provincie daarom dat op scholen in het agrarisch onderwijs speciale voorlichtingslessen over landbouwverkeer worden gegeven.

Uit landelijke cijfers blijkt dezelfde verhoogde ongevalbetrokkenheid van jonge bestuurders. Reden waarom het ministerie van Verkeer en Waterstaat het zogenaamde trekkercertificaat, bedoeld voor jongeren tussen 16 en 18 jaar, wil vervangen door een trekkerrijbewijs. Van jonge bestuurders zal dan worden gevraagd dat zij een verzwaard theoretisch en praktisch examen afleggen.