Gemeente Den Haag

augustus 2003
Project 'Huishoudgeld'van start

Op woensdag 27 augustus ondertekenen de gemeente Den Haag, de woningcorporatie Haag Wonen en Ondernemend Welzijn (één van de Haagse instellingen voor het Algemeen Maatschappelijk Werk) een samenwerkingsovereenkomst. Dit samenwerkingsverband krijgt gestalte in het project `Huishoudgeld'. Doel van het project is het signaleren van schulden bij huurders en wel in een zo vroeg mogelijk stadium, zodat hulpverlening sneller en effectiever kan worden ingezet.

Een belangrijke factor in deze vernieuwde aanpak is de `actieve benadering'. In plaats van wachten tot huurders die een achterstand hebben zich melden bij een hulpverlener, zoekt Haag Wonen direct contact met huurders met een betalingsachterstand. Wanneer de huurder akkoord gaat met de aangeboden hulpverlening helpt Ondernemend Welzijn bijvoorbeeld bij het inventariseren van schulden en het op rij zetten van inkomsten en uitgaven. Aldus kan door nauwe samenwerking tussen Ondernemend Welzijn en de Gemeentelijke KredietBank snel en effectief beoordeeld worden wat nodig is om schulden/betalingsachterstanden weg te werken. Te denken valt aan regelingen met schuldeisers, maar ook het attenderen van klanten op alle voorzieningen waar ze recht op hebben. Verder blijft gelden: `voorkomen is beter dan genezen'. Preventieve maatregelen om mensen (beter) te leren omgaan met hun inkomen zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Daartoe organiseert de gemeente onder andere de cursus `Omgaan met geld'.

De overeenkomst wordt ondertekend door het hoofd van de Gemeentelijke KredietBank, dhr. Dukel, namens de Gemeente Den Haag. Namens Haag Wonen ondertekent de directeur, dhr. Gestel. Ondernemend Welzijn wordt vertegenwoordigd door haar directeur, dhr. Wesemael.

Eén en ander zal plaatsvinden in aanwezigheid van Pierre Heijnen, wethouder voor Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Integratie.