Gemeente Leiden

Persbericht

Rhijnhof opent Sterretjesveld

Publicatiedatum: 28 augustus 2003

Begraafplaats Rhijnhof heeft woensdag 27 augustus het Sterretjesveld geopend. Het Sterretjesveld is een herdenkingsplek voor nabestaanden van te vroeg geborenen die niet levensvatbaar zijn. Hiervoor was nog geen apart plekje terwijl de behoefte daaraan is toegenomen. De openingshandeling bestond uit het onthullen van een speciaal vervaardigde gedenksteen, genaamd Het Sterretjeslint, door een ouderpaar. Aanwezig waren onder andere de heer Goekoop (voorzitter Rhijnhof) en wethouder R. van der Sande. Het Sterretjesveld is gerealiseerd door belangenloze samenwerking van Rhijnhof, LUMC, Monuta t Leidse Huys en Stichting Crematorium Leiden

Het Sterretjesveld is een plek waarin De Wet op Lijkbezorging niet voorziet. Voor te vroeg geborenen die niet levensvatbaar zijn en jonger dan 24 weken gelden geen wettelijk regels. Tot voor kort stonden ouders het kind vaak af aan het ziekenhuis. De ouders hadden dan geen plek om naar terug te keren om hun te vroeg geboren kind te herdenken. Tegenwoordig worden ouders, zeker in het LUMC , beter begeleid en kunnen zij kiezen of zij hun kind zelf laten begraven of cremeren. Als zij dit niet willen draagt het ziekenhuis zorg voor de crematie en wordt de as van deze kinderen bijgezet in het Sterretjesveld. Als ouders, op welk moment dan ook, toch behoefte hebben aan een herdenkingsplek kunnen zij nu naar het Sterretjesveld waar hun kind een eigen plekje heeft.

De urnenmuur, de uitbreiding richting Rijksweg A44 en de rouwsteiger zijn eerdere initiatieven van Rhijnhof. Met deze projecten voldoet Rhijnhof aan de wens van nabestaande om een herdenkingsplek in de nabije omgeving te hebben. Wethouder Rogier van der Sande benadrukte tijdens de opening ook dat het niet alleen voor ouders van te vroeg geborenen belangrijk is een herdenkingsplek te hebben, maar dat dit voor iedereen die een dierbare verliest van groot belang is. Met de uitbreidingsplannen van Rhijnhof wil de gemeente Leiden in samenwerking met Rhijnhof voldoende capaciteit tot 2037 garanderen. Tevens is in de plannen opgenomen dat Rhijnhof nog meer een parkachtige, groene uitstraling moet krijgen.

Deze pagina is gewijzigd op 28-08-2003