Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

28-08-2003
Bezoek Koningin aan Kootstertille een succes

Kootstertille zorgde op woensdag 27 augustus voor een warm onhaal voor Hare Majesteit Koningin Beatrix. Voor het eerst sinds bijna dertig jaar bezocht iemand van het Koninklijk Huis de gemeente Achtkarspelen en dat lieten veel mensen niet aan zich voorbij gaan.

Koningin Beatrix komt aan bij het Tillehus (foto van LC) De Koningin werd 's ochtends rond 10.00 uur bij het Dorpshuis Tillehûs in Kootstertille verwelkomd door de Commissaris van de Koningin, dhr. E.H.T.M. Nijpels, en onze burgemeester, Louis Lyklema. Inwoners van alle leeftijden uit Kootstertille en omringende dorpen stonden rijen dik in de Swanneblomstrjitte en toen de Koningin uit haar auto stapte ging er een gejuich op. Sanne Lode en Pieter Konst van OBS De Balkwar mochten haar met een bloemetje welkom heten.

Na een korte introductie op het programma in het dorpshuis in aanwezigheid van alle burgemeesters, liep de Koningin rond 10.20 uur naar het plein van openbare basisschool De Balkwar, waar zij ontvangen werd door directeur Jacob Dopstra. Op het plein stonden alle leerlingen van de drie basisscholen opgesteld. CBS De Merlettes rapte in het Fries rap een lied, de kinderen van de gereformeerd vrijgemaakte basisschool Oranje Nassau zongen dat het een lieve lust was en vervolgens was de Koningin getuige van een fantastische streetdance-act van De Balkwar. Binnen in de school werd zij tijdens een rondetafelgesprek geïnformeerd over speciale methoden om leerachterstanden bij kinderen in Kootstertille terug te dringen, het zogenaamde Piramideproject. Volgens de deelnemers aan het gesprek was HM erg goed voorbereid en zeer geinteresseerd in de problematiek. De Koningin sloot haar bezoek aan OBS De Balkwar af met een rondleiding door de school, waarbij zij veel aandacht toonde voor de knutselwerkzaamheden van de allerjongsten. Met een dik kwartier vertraging vertrok rond 11.30 uur de hofbus richting Zwaagwesteinde voor het vervolg van het streekbezoek aan Noordoost Fryslân.