Artsen zonder Grenzen


Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Gezondheid in de uitverkoop
Teken de petitie!
donderdag 28 augustus 2003

Voor heel veel mensen in de derde wereld zijn medicijnen een luxe artikel. In sommige landen begint dit voor aids-remmers langzaam te veranderen. Door de introductie van generieke medicijnen dit zijn merkloze kopieën van dure gepatenteerde merkgeneesmiddelen zijn de prijzen drastisch gedaald.

Deze positieve ontwikkeling wordt echter bedreigd in de Pan-Amerikaanse Vrijhandelszone (FTAA Free Trade Area of the Americas), waarvan behalve de VS 33 landen in Latijns-Amerika en de Caraïben deel uitmaken. De patentbescherming dreigt hier zo te worden aangescherpt dat het veel moeilijker, zo niet onmogelijk wordt in deze landen om goedkope, generieke medicijnen op de markt te brengen.

Artsen zonder Grenzen weet uit ervaring wat strenge patentwetgeving en dus hoge medicijnprijzen - betekenen voor ontwikkelingslanden: patiënten krijgen niet de medicijnen die ze nodig hebben. De landen van de FTAA moeten daarom niet akkoord gaan met de nu voorliggende verdragstekst. De gezondheid van hun bevolking gaat boven handelsbelangen.

En ze hebben dat recht. Dit is vastgelegd in verdragen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Lidstaten mogen patenten buiten werking stellen als publieke belangen, zoals de volksgezondheid, daarom vragen.

De VS probeert via het FTAA verdrag dit recht fors te beperken. Dat is onacceptabel. Teken daarom de petitie en protesteer! Gezondheid gaat boven commerciële belangen!

Teken de (Engelstalige) petitie op http://www.msf.org
---