Radio Nederland Wereldomroep


Wereldomroep boekt succes met lespakket Nederlandse taal

De Nederlandse taal blijkt populairder dan ooit - van Jakarta tot Moskou groeit de belangstelling voor actueel lesmateriaal ten behoeve van docenten. De Wereldomroep speelde op deze vraag in door in samenwerking met de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht een cursuspakket samen te stellen. Daarnaast wordt op 24 augustus de speciaal hiervoor ontwikkelde website www.nederlandsonline.nl gelanceerd.

"Dit project past uitstekend binnen één van onze doelstellingen, namelijk het uitdragen van de Nederlandse taal en cultuur", zegt Lodewijk Bouwens, Algemeen Directeur van de Wereldomroep. "Buitenlandse studenten hebben veelal toegang tot gedrukt lesmateriaal, maar vaak ontbreken daar actuele onderwerpen. Ons concept vormt een prima aanvulling hierop."

Het lespakket '@net. Tien videolessen' bestaat uit tien videofragmenten van het actualiteitenmagazine 'Studio NL', dat wordt uitgezonden op BVN-TV, de satellietzender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland.

"Buitenlandse studenten leren zo niet alleen onze taal, maar krijgen ook een beeld van het hedendaagse Nederland. Er komen onderwerpen aan de orde, die niet in de reisgidsen terug te vinden zullen zijn. Nederlandse ambassades en buitenlandse universiteiten hebben ons enorm gestimuleerd", aldus Bouwens.

Het aan de Universiteit van Utrecht verbonden James Boswell Instituut en het Steunpunt Nederlands als vreemde taal (Universiteit van Amsterdam) hebben begeleidend lesmateriaal ontwikkeld rond de videoreportages ten behoeve van individuele studie. Vanwege het succes van het eerste lespakket (2002), is naast het nieuwe pakket de website www.nederlandsonline.nl opgezet.

Het nieuwe @net lespakket wordt op 24 augustus tijdens het internationale congres over de Nederlandse taal in Groningen (Colloquium Neerlandicum) gepresenteerd. Tweehonderd van de in totaal zevenhonderd docenten Nederlands komen naar het Colloquium Neerlandicum, dat eens in de drie jaar wordt georganiseerd. Nederlands is voor 21 miljoen wereldburgers de moedertaal en staat daarmee op de 34e plaats in de ranglijst van meest gesproken talen. In de ranglijst van importantie staat het Nederlands zelfs in de top twintig.

De Wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Via radio, televisie en internet biedt de Wereldomroep nieuws, informatie en cultuur in het Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Portugees, Frans en Papiaments aan miljoenen mensen over de hele wereld. Bovendien promoot de Wereldomroep muziek van Nederlandse bodem in het buitenland. RNTC, verbonden aan de Wereldomroep, verzorgt trainingen en geeft media-adviezen aan partnerstations in ontwikkelingslanden. Meer informatie over de Wereldomroep staat op www.wereldomroep.nl. BVN-TV is een samenwerkingsverband van de Publieke Omroep, de VRT en de Wereldomroep. Meer informatie over BVN-TV is te vinden op: www.bvn.nl.