AutoRai

28-8-2003

Vernieuwde Toyota RAV4 debuteert op IAA

De vernieuwde Toyota RAV4 zal tijdens de Internationale Automobil Ausstelling in Frankfurt de IAA zijn werelddebuut maken.

Europas meest verkochte compacte SUV is zowel optisch als technisch flink opgewaardeerd. Dankzij de vele verfijningen en de toevoegingen van innovatieve technologie op het gebied van veiligheid (curtainairbags) en milieu, is Toyota erin geslaagd met de vernieuwde RAV4 de lat in het Sport Utility Vehicle segment weer hoger te leggen.

De Toyota RAV4 is niet alleen de bestverkochte SUV van Europa, maar ook een van de succesvolste ooit in zn segment. Wereldwijd zijn er al meer dan 1,4 miljoen exemplaren van de RAV4 geproduceerd, waarbij Europa de grootste afzetmarkt vormt. Om die reden is de nieuwste generatie - die in Frankfurt wordt onthuld - nóg beter afgestemd op de wensen en behoeftes van de Europese klanten. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid: de nieuwe RAV4 biedt als eerste auto in zijn klasse curtainairbags, die de inzittenden beschermen bij een aanrijding van opzij.

Opgefrist exterieurontwerp
De nieuwe Toyota RAV4 is aan de voorkant herkenbaar aan de nieuwe, stoerder gestileerde grille en bumper en de gewijzigde kop- en mistlampen. Ook de vormgeving van de achterverlichting is vernieuwd. Bovendien werd de beschermkap van het reservewiel opnieuw vormgegeven en datzelfde geldt voor de lichtmetalen velgen. Om de nieuwe ontwerpdetails nog beter tot hun recht te laten komen, zal de RAV4 in diverse nieuwe lakkleuren verkrijgbaar zijn.

Superieure uitrusting en comfort
Uiteraard is ook het interieur op details gewijzigd. Zo zijn de interieurbekleding en het dashboard voortaan donkerder uitgevoerd. Belangrijker nog is de toevoeging van een groot aantal comfortverhogende voorzieningen, die tot nu toe alleen in veel grotere en duurdere autos te vinden waren. De standaard uitrusting is onder meer uitgebreid met een radio/cd-speler, inclusief bediening hiervan op het stuurwiel (m.u.v. Linea Terra). Vanaf de Linea Sol beschikt de RAV4 over volautomatische airconditioning, automatische dimmende binnenspiegel en cruise control. Een geavanceerd Full Map DVD navigatiesysteem is als extra te bestellen op de RAV4 Linea Sol. Dit systeem beschikt over een groot kleurenbeeldscherm dat is uitgevoerd als een touch-screen: functies kunnen direct door aanraking op het display worden geactiveerd.

De functie RDS-TMC (Radio Data System Traffic Message Channel) maakt dynamische routebegeleiding mogelijk. Dit houdt in dat het navigatiesysteem bij het plannen van de route rekening houdt met files en omleidingen, waardoor altijd de route met de beste doorstroming wordt gekozen. Deze RDS-TMC service is inmiddels ook in Nederland beschikbaar.

Meer veiligheid
Veiligheid is een ander belangrijk aspect van de nieuwe Toyota RAV4. De veiligheidsuitrusting omvat onder meer airbags voor bestuurder en passagier. Op de Linea Sol zijn zijairbags en gordijnairbags (SRS Curtain Shield Airbags) standaard. Daarnaast werd ook de actieve veiligheid vergroot. Zo is de RAV4 Linea Sol standaard voorzien van Vehicle Stability Control (voertuigstabiliteitscontrole), Traction Control en een Brake Assist (remassistent).

Verbeterde communicatie met het wegdek
Om het rijplezier te vergroten heeft Toyota de stuurwieloverbrenging en lagers van de stuurinrichting vernieuwd, waardoor de besturing meer feedback geeft aan de bestuurder. Ook is het rijcomfort verbeterd, dankzij een gewijzigde voorwielophanging, een nieuwe onderstelafstemming en de toepassing van schokdempers met een aangepaste dempingskarakteristiek.

Schone, krachtige motoren, verbeterde respons
Net als de vorige generatie is ook de vernieuwde RAV4 verkrijgbaar met twee VVT-i benzinemotoren en een 2.0 D-4D Common Rail dieselmotor. De toonaangevende 2.0 VVT-i benzinekrachtbron is echter gewijzigd en voldoet nu als een van de weinige motoren in dit segment aan de strenge EURO IV-emissienorm. Daarmee is de Toyota RAV4 2.0 VVT-i de schoonste SUVs op de markt, met de laagste CO2-uitstoot. Dankzij de geavanceerde Variable Valve Timing-intelligent (VVT-i) technologie levert deze moderne krachtbron bovendien een vermogen van 110kW/150 pk, waarmee het zelfs de krachtigste motor is die in een compacte SUV (van gelijk formaat) wordt aangeboden.

Al deze wijzigingen hebben ertoe geleid dat de Toyota RAV4 opnieuw toonaangevend is in de competitieve markt van compacte SUVs.

De nieuwe Toyota RAV4 staat naar verwachting medio oktober bij de Toyota dealer. De prijzen zijn nog niet bekend.