Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 26 augustus 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Onderzoek naar Intensief Ruimtegebruik op Plettenburg - De Wiers (2003/8962)

In opdracht van de afdeling Wonen en Economische Zaken is onderzoek gedaan naar intensief ruimtegebruik op bedrijventerrein Plettenburg - De Wiers. Het onderzoek had ten doel inzicht te verkrijgen in de mate waarin intensief met de ruimte wordt omgegaan op bedrijventerrein Plettenburg-De Wiers. Daarnaast is onderzocht welke mogelijkheden en belemmeringen er aanwezig zijn om intensiever met de aanwezige ruimte om te gaan. De resultaten van dit onderzoek zijn weergegeven in het rapport 'Intensief ruimtegebruik bedrijventerrein Plettenburg - De Wiers'. Het college heeft kennis genomen van dit rapport en stelt het presidium voor dit rapport ter inzage te leggen voor de eerstvolgende commissie ABZ.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Subsidieaanvraag voor project hoogwaardige handhaving (2003/ ) Het college heeft besloten bij het ministerie van SZW een subsidieaanvraag van ¤ 75.000 in te dienen voor een project Hoogwaardige handhaving. Hoogwaardige handhaving is een breed toepasbaar instrumentarium om misbruik binnen de Abw (Algemene bijstandswet) en aanverwante wetten (ioaw, loaz en Wik) te minimaliseren. Kern is om door verbetering van voorlichting, dienstverlening, controle en afdoening de spontane nalevingsbereidheid van de wetgeving te verhogen. De minister van SZW wil met de subsidies gemeenten stimuleren om een start te maken met de beleidsontwikkeling en concrete toepassing van het concept Hoogwaardige Handhaving.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Stand van zaken ´t Klooster (2003/8400)
Op 9 mei 2003 heeft de voorzitter van de Raad van State (VRvS) het goedkeuringsbesluit inzake bestemmingsplan bedrijvenpark Het Klooster geschorst in een voorlopige voorziening. Dit vanwege het feit dat de wettelijk voorgeschreven bestemmingsplankaart (enige tijd) niet ter inzage zou hebben gelegen tijdens de ontwerpfase (eind 2001). De gemeente heeft deze schorsing aangevochten. De VRvS heeft de schorsing echter in zijn uitspraak van 30 juli 2003 in stand gelaten. Het college heeft kennis genomen van deze uitspraak. Op 28 augustus 2003 dient de bodemprocedure. De gemeente zal dan met nog uitvoeriger bewijs trachten aan te tonen dat de plankaart wel degelijk ter inzage heeft gelegen.

Bezwaarschrift tegen bouwvergunning niet ontvankelijk (2003/7121) Op 6 mei 2003 is aan Amstelland Ontwikkeling Wonen Utrecht een vrijstelling op het bestemmingsplan en een bouwvergunning verleend voor het bouwen van 62 woningen in plangebied "De Lamellen" in Blokhoeve. Tegen deze besluiten is een bezwaarschrift ingediend. Aangezien de indiener op meer dan 4 kilometer van de bouwlocatie woont, beschouwt het college hem niet als een belanghebbende bij de besluiten. Op grond van de artikelen 1:2 en 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht is het bezwaarschrift daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Brief Stadspartij PGN over woningbezetting 55+ers beantwoord (2003/8193) Het college heeft een artikel 42 brief van de Stadspartij PGN over de woningbezetting van 55+ers beantwoord. De Stadspartij PGN vraagt zich af of het college ook van mening is dat de bezettingsgraad van ouderenhuishoudens lager ligt dan de gemiddelde bezettingsgraad. Verder wordt het college gevraagd of zij het belangrijk vindt een zo volledig mogelijke inschatting te hebben van het aantal benodigde woningen voor 55+ers in de toekomst, en of de huidige bezettingsgraad hiervoor gebruikt kan worden. Het college antwoordt dat op basis van de gegevens uit het Woning Behoefte Onderzoek (WBO) 1999 de bezettingsgraad van 55+ers 1,65 is en voor 65+ers 1,56. Op basis hiervan kan het aantal 55+huishoudens in 2016 worden ingeschat op 10.575. Het WBO 2002 komt binnenkort uit en biedt meer informatie. Op basis van het WBO 2002 wordt vervolgens gestart met een middellange termijnvisie over de woningbehoeften van onder andere ouderen.

Aanvraag vrijstelling voor chemisch depot voor de scheepvaart (2003/6342) De gemeente heeft een aanvraag van rijkswaterstaat ontvangen voor een vrijstelling van het bestemmingsplan voor de aanleg van een chemisch depot voor de scheepvaart langs het Amsterdams-Rijnkanaal ten zuiden van de Nieuwegeinse brug. Het betreft een depot voor de opslag van huishoudelijk afval, grof huishoudelijk afval (o.a. koelkasten, bankstellen) en klein chemisch afval (bijvoorbeeld batterijen). De vrijstelling is nodig omdat het geldend bestemmingsplan alleen geen bouwwerken toestaat anders dan direct voor de waterkering. Het college heeft besloten de vrijstellingsprocedure op te starten. Omdat het om een ingrijpende vrijstelling gaat, wordt eerst een inspraakprocedure gestart. Een ieder krijgt dan de mogelijkheid om binnen 2 weken te reageren op de aanvraag. De gemeente plaatst hiervoor een openbare bekendmaking in de Molenkruier. Op basis van de inspraakreacties bepaalt het college of de vrijstellingsprocedure wordt voortgezet. Als het depot er komt, is er naast de planologische vrijstelling ook een milieuvergunning nodig. Hiervoor is de provincie het bevoegde gezag. In die vergunning worden onder andere voorschriften op het vlak van de brandwerendheid, bodembescherming en vloerdikte opgenomen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Ontwerpmilieuvergunningen voor Brandweerkazernes (2003/7397) Het college heeft besloten om akkoord te gaan met twee ontwerp-milieuvergunningen voor de Brandweer Nieuwegein. De brandweerkazerne aan de Nevelgaarde krijgt een vernieuwde vergunning. De kazerne aan de Henri Dunantlaan krijgt nu als onderdeel van een inhaalslag voor het eerst een milieuvergunning. In beide vergunningen staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De ontwerpvergunningen liggen van 3 september tot en met
1 oktober 2003 ter inzage in het gemeentehuis. Na deze periode wordt besloten of de vergunningen definitief worden verleend. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 3 september. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerp-milieuvergunningen.

Definitieve milieuvergunning voor Hubo Oppelaar aan het Muntplein (2003/4397)
Het college heeft besloten om Hubo Oppelaar aan het Muntplein een definitieve milieuvergunning te verlenen. Tegen de eerder gepubliceerde ontwerp-milieuvergunning waren geen bedenkingen ingediend. Hubo Oppelaar is een detailhandel in doe-het-zelf artikelen en consumentenvuurwerk. Gedurende de eerste en twee laatste maanden van het jaar worden in speciale opslagplaatsen (bewaarplaats en buffer bewaarplaats) maximaal 4.480 kg verpakt en 2.000 kg onverpakt vuurwerk opgeslagen. Daarnaast wordt gedurende de drie laatste werkdagen van het jaar in een speciaal daarvoor ingerichte verkoopruimte maximaal 250 kg onverpakt vuurwerk opgeslagen. De vergunning ligt vanaf 27 augustus 2003 ter inzage in de Stadswinkel in het gemeentehuis. Tot en met 7 oktober 2003 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan tegen de vergunning.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Nieuwe dienstregeling openbaar vervoer (2003/8388) Het college stemt in met de voorstellen van het BRU voor de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer, met uitzondering van het voorstel om niet meer over de Middenweide te rijden. Het college verzoekt het BRU deze route te handhaven omdat er bij de halten op de Middenweide per dag circa 200 reizigers instappen. Het college is tot slot bereid medewerking te verlenen aan de informatiecampagne rondom de nieuwe dienstregeling.

Tijdelijke bouwvergunning voor noodlokalen Anna van Rijncollege (2003/8957) Het college heeft vrijstelling en tijdelijke bouwvergunning verleend voor het plaatsen van acht noodlokalen voor het Anna van Rijncollege, locatie Harmonielaan 1. Deze beslissing verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Tijdelijke bouwvergunning voor opslagloods (2003/8955) Het college heeft besloten om een bouwvergunning te verlenen aan Kobema beheer BV voor het bouwen van een tijdelijke opslagloods op het perceel Overijsselhaven 7, en de maximale instandhoudingtermijn vast te stellen op 5 jaar. Gelijktijdig is een vergunning verleend voor het renoveren en uitbreiden van het bestaande bedrijfspand op deze locatie. De opslagloods voorziet in de tijdelijke opslagbehoefte die mede ontstaat doordat de realisering van de permanente uitbreiding enige tijd in beslag zal nemen. Daarnaast kan op deze wijze ingespeeld worden op onzekere economische ontwikkelingen voor het bedrijf. Er zal op toegezien worden dat de loods na uiterlijk 5 jaar zal worden verwijderd. Het besluit wordt gepubliceerd in de Molenkruier van 3 september aanstaande. Daarbij staan de bezwaarmogelijkheden tegen het besluit vermeld.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2003/8965) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Parkeerplaatsen langs de Wierselaan en de Gildenborglaan 2003/8967 Het college heeft in het kader van de Herinrichting omgeving oude Sluis besloten compensatieparkeerplaatsen aan te leggen langs de Wierselaan (-zuid) en de Gildenborglaan. Het college heeft verder besloten een parkeerverbod in te stellen langs de kant van de straat aan de overzijde van de parkeervakken. Omdat de straat van deze haaks op de rijrichting gesitueerde parkeerplaatsen slechts vijf meter breed is, is het niet gewenst dat er ook nog langs de straat er tegenover geparkeerd wordt. Anders is het nauwelijks mogelijk de haakse parkeerplaatsen in- of uit te rijden.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 28-8-2003