Gemeente Alphen aan den Rijn


Gemeente krijgt subsidie onderzoek meerlaags bedrijventerrein Steekterweg

De provincie Zuid Holland heeft de gemeente een subsidie van 50.000 toegekend voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek voor een meerlaags innovatief bedrijfsterrein in het gebied Steekterweg. De realisering van dit project hangt nauw samen met het plan voor de OTA (Overslagterminal Alphen aan den Rijn). Beide zijn gepland in het gebied tussen de spoorlijn Alphen-Bodegraven en de nieuwe aansluiting van de N207 op de doorgetrokken Rijksweg 11.

De subsidie is eind mei jl. door de gemeente aangevraagd voor de provinciale subsidieregeling voor duurzaam economisch ruimtegebruik. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland geven bij de toekenning aan dat de gemeentelijke aanvraag bijdraagt aan de doelstellingen van het provinciaal beleid voor duurzaam economisch ruimtegebruik. Het element "duurzaam" heeft betrekking op een wijze van bouw, inrichting en gebruik, die zo spaarzaam mogelijk omgaat met de nog beschikbare open ruimte en een zo beperkt mogelijke belasting van het milieu met zich mee brengt.

Onderzoek
Met deze subsidie start de gemeente binnenkort een onderzoek voor de planologische onderbouwing, de ruimtelijke uitwerking van de beoogde locatie én voor het bepalen van het programma van het bedrijventerrein. Bij dit laatste gaat het om het na te streven aantal en soort bedrijven, en de mogelijke financierings- en realisatievormen. De gemeente streeft er naar het haalbaarheidsonderzoek uiterlijk in oktober 2004 aan de provincie aan te bieden. Tijdens de uitwerking van het onderzoek zal de gemeente nauw samenwerken met de regiegroep "Poort van Alphen", afkomstig uit het gemeentelijke bedrijfsleven en de Kamer van Koophandel in Leiden en Alphen. Deze heeft al een verkennende studie gedaan naar de mogelijkheden voor een innovatieve bedrijfsterreinontwikkeling in het Steekterweggebied.

OTA
Het plan voor een innovatief bedrijfsterrein maakt deel uit van de voorgenomen herontwikke-ling van het gebied ten zuiden van het knooppunt Gouwsluis. In die ontwikkeling staat de realisering van een overslagterminal met een verlegging van de N207 centraal. In 2002 is voor deze locatie gekozen door de provincie Zuid-Holland, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de gemeente Alphen aan den Rijn en de Van Uden Group BV als beoogde exploitant van de terminal. De gemeente heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld voor haar aandeel in de projectontwikkeling: de vereiste
(bestemmings)planvorming, aanpassing van de infrastructuur en de bedrijventerreinontwikkeling. De gemeenteraad heeft hiervoor op 26 juni jl. een eerste werkkrediet ter beschikking gesteld van 375.540.

De samenwerking tussen o.a. provincie en gemeente wordt vastgelegd in een bestuursover-eenkomst (Convenant). Voor de gemeente vormt dit een voorwaarde om aan de opstartfase van het bestemmingsplan een vervolg te geven. De onderhandelingen over de inhoud van dit convenant zijn naar verwachting rond oktober a.s. afgerond.

Wat er tot dusverre inhoudelijke over de plannen voor de OTA en daarmede gepaard gaande aanpassing van infrastructuur bekend is, staat aangegeven in een zogenaamde "flyer", waarvan de inhoud per medio dit jaar is geactualiseerd ter gelegenheid van de "Hollandse waterdagen". Ter informatie is een exemplaar van die flyer bij dit persbericht gevoegd.

Persbericht 46, 25 augustus 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 28 augustus 2003 laatste wijziging