Provincie Utrecht

Persbericht

Gezond perspectief voor locaties Soest en Baarn

Overeenstemming over toekomst ziekenhuiszorg regio Eemland

28-8-2003
Afgelopen dinsdag heeft Meander Medisch Centrum een besluit genomen over de verdeling van de ziekenhuiszorg over de verschillende locaties. Het ziekenhuis heeft de zomermaanden enkele malen met de gemeenten Baarn en Soest en de provincie Utrecht om de tafel gezeten om tot overeenstemming te komen. Het openbaar bestuur heeft daarbij stevig ingezet op behoud van zorgvoorzieningen voor de bewoners van Baarn en Soest en is daarin geslaagd. Het ziekenhuis heeft met deze gemeenten en de provincie aanvullende afspraken gemaakt over de invulling van die specifieke Meander-locaties, zodat voor alle partijen een gezond toekomstperspectief is ontstaan. Reeds eerder bereikte het ziekenhuis overeenstemming met andere belanghebbenden.

Dit is een gezamenlijk persbericht van provincie Utrecht, gemeente Baarn, gemeente Soest en Meander Medisch Centrum.

In mei kwam het ziekenhuis met voorstellen om wijzigingen aan te brengen in de verdeling van functies over de verschillende locaties van Meander Medisch Centrum. Deze zijn noodzakelijk om ook in de toekomst de kwaliteit en continuïteit van zorg te kunnen waarborgen. Over deze voorstellen brachten de interne adviesorganen van Meander een positief advies uit. Wat de externe belanghebbenden betreft, stelden met name de collega-zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich op in de lijn van het ziekenhuis. De gemeenten Baarn en Soest en de provincie plaatsten aanvankelijk stevige kanttekeningen bij de plannen omdat die voor hen ingrijpend zijn. Meander was bereid besluitvorming op te schorten en de afgelopen zomerperiode te gebruiken voor nader onderzoek en constructief overleg. Dit heeft geresulteerd in haalbare oplossingen waar alle partijen achter staan.

Soest
De locatie Soest blijft open, maar krijgt een nieuwe, maar niet minder belangrijke invulling. Daarvoor worden nieuwe plannen ontwikkeld. Onder regie van het ziekenhuis wordt onderzocht hoe een nieuw centrum voor gezondheidszorg in Soest kan worden gerealiseerd. Bij dit project zullen zowel de gemeente, huisartsen en thuiszorg als verpleeg- en verzorgingshuizen worden betrokken. Ook voor de zorgverzekeraars is een belangrijke rol weggelegd. Bekeken wordt bijvoorbeeld of het mogelijk is verpleegkundige spreekuren op te zetten in samenwerking met huisartsen en thuiszorg. In Soest blijft een afnamefaciliteit van bloed en een röntgenfaciliteit aanwezig plus echografie voor zwangeren.
Afgesproken is wel dat op termijn de poliklinische spreekuren van medisch specialisten zullen verhuizen naar Baarn. Totdat er helderheid is over de nieuwe invulling van locatie Soest zal het ziekenhuis spreekuren van de vakken Dermatologie, Oogheelkunde en Keel-Neus-Oor-heelkunde continueren.

Baarn
Op locatie Baarn blijven alle specialismen poliklinisch vertegenwoordigd. Meander levert er planbare en laagcomplexe klinische zorg (van maandag t/m zaterdagochtend). Dat kan omdat voor dergelijke zorg geen intensive care nodig is en patiënten voor dit soort opnames niet meer dan vijf dagen in het ziekenhuis hoeven te verblijven. Afhankelijk van de zorgvraag in de hele gezondheidszorgregio van Meander, kan het op termijn mogelijk zijn de openstelling weer uit te breiden. Afgelopen zomer is op verzoek van de gemeenten en provincie nogmaals de mogelijkheid onderzocht om in Soest toch bepaalde poliklinische spreekuren te handhaven. Echter, alle argumenten gewogen, is van die optie afgezien. Het blijkt verstandiger te investeren in de locatie Baarn omdat voor die locatie ook een belangrijke rol blijft weggelegd na de realisatie van de nieuwbouw in Amersfoort.
De Soester spreekuren worden in de loop van het komend jaar overgebracht naar locatie Baarn, ook die voor de vakken Dermatologie, Oogheelkunde en Keel-Neus-Oorheelkunde zodra de nieuwe invulling voor locatie Soest helder is. Voor het zover is zullen eerst verbouwingen plaatsvinden en investeert het ziekenhuis in nieuwe apparatuur. Met het ziekenhuis is afgesproken in de komende tijd regelmatig te communiceren met patiënten, huisartsen en andere belanghebbenden. De uitspraak van het ziekenhuisbestuur dat locatie Baarn ook na 2008 volop kan bijdragen aan de invulling van de gezondheidszorg in de regio is een belangrijk punt voor de gemeente en de provincie. Gemeente, provincie en ziekenhuisbestuur menen dat daarmee de zorg in de regio op een goede manier is verankerd. In 2005 bekijkt de provincie nogmaals het totaal van de aangeboden en gevraagde zorg in de regio. Patiënten kunnen in de eigen regio voor alle zorg terecht, er is geen noodzaak om uit te wijken naar andere gezondheidsregio's/ziekenhuizen. De gemeente Baarn neemt het initiatief tot het instellen van een zorgplatform met als doel in goed overleg met de (gezondheids-) zorginstellingen in Baarn en omgeving beleid te ontwikkelen voor de toekomst, en de onderlinge communicatie en afstemming te optimaliseren. Meander heeft toegezegd daarin graag te participeren. Verder zal onder regie van de gemeente Baarn gekeken worden naar het vervoer tijdens bezoekuren tussen de verschillende locaties. Het ziekenhuis verleent ook daaraan haar medewerking door het leveren van de benodigde gegevens.

Amersfoort
In Amersfoort richt het ziekenhuis zich met name op de acute en complexe zorg. Daar is de intensive care, hartbewaking en de spoedeisende hulp. Als gevolg van het genomen besluit worden met name op locatie Amersfoort Elisabeth de klinische faciliteiten uitgebreid door de concentratie van de langdurige opnamen voor de vakken neurologie en orthopedie.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl