Politie Groningen

Persberichten donderdag 28 augustus 2003

Provincie Groningen 28-8-2003 -

Kolham: studentengrap
Een studentengrap in het kader van de ontgroeningweek leverde woensdagmiddag op de A7 bij Kolham vervelende toestanden en onnodige risicos voor de politie op. De politie werd getipt over een meisje dat geboeid in een witte Volvo werd vervoerd door twee mannen. De auto zou op dat moment staan op de parkeerplaats bij het benzinestation de Dikke Linde bij Kolham. Onmiddellijk werden enkele politie-eenheden in de richting van de parkeerplaats gedirigeerd waarbij uiteraard in de aanloop gebruik werd gemaakt van optische en geluidssignalen waarbij uiteraard de nodige risicos werden genomen. Inmiddels was het voertuig weer gaan rijden en reed over de A7 richting Duitsland. Even voorbij de afslag Hoogezand werd de auto aan de kant gezet. Toen bleek ook dat het om een studentengrap ging. Het drietal is meegenomen naar het politiebureau waar een indringend gesprek heeft plaatsgevonden met de chef van de basiseenheid Hoogezand. In dat gesprek is vooral gewezen op de onnodige risicos die dit gedrag heeft opgeleverd voor het verkeer op de weg en de hulpverleners, in dit geval de politie. Met name op het moment van twee gemelde ontvoeringszaken (Olderberkoop en Den Haag) was deze grap op zijn minst misplaatst.

Uithuizen: jongeman aangehouden voor vernieling auto
Een 20-jarige jongeman uit Dokkum is woensdagavond bij het NS-Station in Uithuizen aangehouden voor het vernielen van een personenauto. Hij had onenigheid gekregen met een automobilist die zijn auto bij het station had geparkeerd, waarna hij zijn gram wilde halen door met stenen op de auto te gooien. De auto werd daardoor flink beschadigd De man is aangehouden en voor nader verhoor meegenomen.

Hoogezand: snelheidscontrole bij wegwerkzaamheden
Bij een snelheidscontrole op de Kielsterachterweg bij Hoogezand zijn woensdagmiddag 1129 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 125 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 92 km/u waar maximaal 50 mocht worden gereden.

Groningen: voetbalrechercheteam zoekt ook in Eindhoven naar relschoppers
Het team van de Groninger politie dat de voetbalrellen tussen FC Groningen - en PSV aanhangers onderzoekt verlegt de aandacht ook naar Eindhoven. In samenwerking met Regiopolitie Brabant Zuid-Oost is het team op zoek naar verdachten onder de PSV aanhang die zich op 29 mei schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Inmiddels zijn er in Groningen en omstreken in totaal 46 verdachten aangehouden. Alle mannen hebben een verklaring afgelegd over hun aandeel in de rellen op de Grote Markt, Gelkingestraat, Gedempte Zuiderdiep en bij een café in de Oosterweg. Alle betrokkenen krijgen een stadionverbod. Onder de aanhang van PSV denkt het team aanhoudingen te kunnen verrichten op basis van onder andere de camerabeelden die er gemaakt zijn. Het onderzoek naar de FC Groningen aanhangers die zich schuldig hebben gemaakt aan de rellen gaat onverminderd door. De politie speurt onder andere bij wedstrijden van FC Groningen naar de verdachten.

Groningen: Stadjer gewond na val met cyclomaaier
Een 44-jarige man uit Groningen is woensdagmiddag op de Iepenlaan gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De Stadjer was als plantsoenwerker bezig met een cyclomaaier aan de walkant bij een vijver. Op dat moment gleed het voertuig de walkant af richting het water. Vervolgens geraakte de Stadjer met het voertuig te water. Hij kon op eigen kracht onder de maaier wegkruipen en uit het water komen. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft de arbeidsinspectie in kennis gesteld.

Groningen: Stadjer aangehouden voor auto-inbraak
De politie heeft woensdagnacht in de Opaalstraat een 25-jarige man uit Groningen aangehouden voor auto-inbraak. De Stadjer kon worden ingerekend na een inbraak in een auto op een parkeerplaats op de Nijenborgh. De verdachte is ingesloten. Hij zal worden gehoord.

Groningen: plakker aangehouden
In de Kleine Peperstraat heeft de politie woensdagavond een 24-jarige man uit Groningen aangehouden voor wildplakken. Politieagenten zagen tijdens hun surveillance dat de Stadjer bezig was met het plakken van posters tegen de gevel van een gebouw. De verdachte werd vervolgens ingerekend. De posters werden in beslag genomen. De illegale plakker werd met twee bekeuringen op zak in vrijheid gesteld. Hij kreeg namelijk ook nog een bekeuring, omdat hij zijn auto foutief had geparkeerd.

Groningen: jongen spuit graffiti
De politie heeft woensdagavond in de Verlengde Grachtstraat een 13-jarige jongen uit Groningen aangehouden voor het spuiten van graffiti. De jongen had met een verfbus een gevel van een woning bespoten. Surveillerende agenten konden de jongen op heterdaad betrappen. Zij troffen bij hem drie verfbussen aan. Hij werd op het politiebureau gehoord. Voor de verdachte zal een passende straf worden gezocht. De verf werd in beslag genomen. Na verhoor werd de jongen aan zijn ouders overgedragen.

Groningen: politie houdt autodief aan
In de Nassaulaan heeft de politie woensdagnacht een 21-jarige man uit Groningen aangehouden voor diefstal van een personenauto. De Stadjer werd door politieagenten gecontroleerd en bleek al snel dat hij even tevoren uit de Semarangstraat de auto had gestolen. Bij nader onderzoek bleek dat de bedrading was losgetrokken en was doorverbonden. Ook bleek de Stadjer alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat hij 1 promille alcohol in zijn bloed had. De autodief werd vervolgens ingerekend. De verdachte is ingesloten. De auto is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. De politie zal de verdachte vandaag horen.

Haren: meisje gewond na fietsongeval
Een 13-jarige meisje uit Eelde-Paterswolde is woensdagmiddag op het fietspad op de Rijksstraatweg in Haren gewond geraakt na een fietsongeval. Het meisje fietste in een groep jongeren. Op dat moment kwamen twee fietsers, die voor het meisje reden, met de sturen in elkaar. Een van de fietsers kwam ten val, waarna het slachtoffer over de liggende fiets reed en ook ten val kwam. Zij liep hierbij armletsel op. De ongelukkige fietster werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft het fietsongeval gerapporteerd.