Gemeente Breda

Persberichten

28-08-2003

Breda houdt vinger aan pols financiën openbare organisatie gezondheidszorg (GROGZ)

Burgemeester en Wethouders van Breda gaan onder voorwaarden akkoord met het budget dat de GROGZ (Gemeenschappelijke Regeling Openbare Gezondheidszorg West-Brabant) in 2003 wil besteden. Een van de voorwaarden is dat de GROGZ voorzichtig moet omgaan met de uitbreiding van het personeelsbestand. Een andere voorwaarde is dat het college de mogelijkheid wil hebben nog eens te kijken naar het pakket van activiteiten dat de GGD biedt.

Daarnaast hebben Burgemeester en Wethouders de algemeen directeur van de dienst Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW) opdracht gegeven de ontwerpbegroting 2003 tegen het licht te houden en de uitgavenposten nog eens nader te bekijken.
Door het advies aan de gemeenteraad maakt het college duidelijk een vinger aan de pols te willen houden als het gaat om de financiële gang van zaken binnen de openbare organisatie voor gezondheidszorg. Uitgaande van de ontwerpbegroting 2003 zou de bijdrage van de gemeente Breda aan de GROGZ
2.690.738 zijn.
De ontwerpbegroting 2003 ligt samen met het conceptjaarverslag 2002 van de GROGZ op het ogenblik bij de 18 betrokken gemeenten in West-Brabant, die er allemaal hun mening over vormen. Op basis van de meningen van die gemeenten neemt het Algemeen Bestuur van de GROGZ begin oktober een definitief besluit over de jaarrekening en de begroting. De achttien West-Brabantse gemeenten dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de GROGZ.

Ambulancedienst
Hoewel de Ambulancedienst 2002 met een positief saldo afsluit, weegt dit niet op tegen de negatieve reserve die de afgelopen jaren is ontstaan. Burgemeester en wethouders willen echter voorkomen dat dit ten koste gaat van het werk van de dienst, en stellen voor een voorfinanciering van 310.000 te doen. Daardoor kan de dienst op het huidige niveau blijven functioneren. Daarnaast gaat er nogmaals een nadrukkelijk verzoek naar de minister, waarin het college zijn bezorgdheid over de ontwikkelingen zal uitspreken en het Rijk vraagt zijn financiële verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om het ambulancevervoer.

Overigens werd begin vorig jaar bekend dat de GGD West-Brabant financiële problemen had. Deze werden onder andere veroorzaakt door onvoorziene gebeurtenissen als grootschalige infectieziektencampagnes tegen meningokokken. De betrokken gemeenten hebben toen extra geld beschikbaar gesteld.

Onder de GROGZ vallen de GGD West-Brabant, de Ambulancedienst, het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR).

Breda, 27 augustus 2003