Gemeente Breda

Persberichten

28-08-2003

College Breda helpt Mezz tijdelijk uit financiële nood

Om betalingsproblemen van het poppodium Mezz Concerts & Dance op korte termijn te voorkomen, verstrekt het college van burgemeester en wethouders van Breda een lening van 80.300,- aan de organisatie. Met het geld kan de stichting Mezz voorlopig voldoen aan haar betalingsverplichtingen. De lening loopt tot 15 november 2003. Het college legt de gemeenteraad begin november bij de begrotingsbehandeling een voorstel voor over de (financiële) toekomst van Mezz.

Uit de in juni gepresenteerde jaarrekening 2002 bleek de stichting Mezz een exploitatietekort van 54.700,- te hebben. Kort daarna werd duidelijk dat er ook een liquiditeitstekort dreigde, waardoor de stichting eind augustus niet meer aan haar betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen. Het bestuur van Mezz vroeg de gemeente daarop om een voorschot op de subsidie van het volgend jaar. Over de volledige omvang en aard van het tekort was op dat moment onvoldoende duidelijkheid. Reden voor de gemeente om Mezz op te dragen uiterlijk 15 augustus 2003 een door haar accountant opgestelde liquiditeitsprognose te verschaffen. Deze prognose laat zien dat Mezz naar verwachting half november een liquiditeitstekort zal hebben van 80.300,-.

Het college van burgemeester en wethouders kiest ervoor om Mezz tot en met oktober de helpende hand te bieden met een lening, zodat het poppodium de acute problemen het hoofd kan bieden. Enerzijds wordt daarmee voorkomen dat Mezz op korte termijn geconfronteerd wordt met een faillissementsaanvraag. Anderzijds is er op dit moment onvoldoende informatie op basis waarvan een oplossing kan worden gekozen om de neerwaartse financiële spiraal waarin het Mezz zich bevindt, te doorbreken. De tijd tot en met oktober wordt gebruikt om die informatie te verzamelen en met voorstellen voor een oplossing te komen.

Van de stichting Mezz wordt verwacht dat zij uiterlijk medio september inzicht geeft in de aard van het tekort. Zijn het incidentele tekorten, bijvoorbeeld veroorzaakt door aanloopproblemen of gaat het om structurele tekorten. Ook wil de gemeente van Mezz inzicht in de exploitatie- en liquiditeitsbegroting voor 2004. De uitkomsten van dit alles worden in oktober meegenomen bij de collegebehandeling van de begroting 2004; waarna de gemeenteraad zich er begin november over zal buigen.

Breda, 27 augustus 2003