Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon 070 - 333 44 44 2513 AA Den Haag Telefax 070 - 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk SV/R&S/03/60973

Onderwerp Datum
Heroverweging besluit beëindiging 28 augustus 2003 subsidies voor rugtraining en
traumabegeleiding

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Verburg (CDA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over rugtrainingen (ingezonden 30 juni 2003).

In het vertrouwen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)




---

2020314170
Vragen van het lid Verburg (CDA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over rugtrainingen (ingezonden 30 juni 2003)

Vraag

1. Is het u bekend dat de capaciteit voor rugtrainingen, die een sterke rol spelen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen, de laatste maanden scherp terug dreigt te lopen? (Brief van BOREA, 23 juni jl).

Antwoord
De brief van Borea is in goede orde ontvangen. Borea verzoekt in deze brief om het besluit tot intrekking van de subsidiering van de zogenaamde medisch geïndiceerde reïntegratietrainingen te heroverwegen. Het besluit tot intrekking is genomen op grond van de overweging dat, kort gezegd, de verzorging van specifieke trainingen ligt in het verlengde van het arbo -en verzuimbeleid en de normale verzuimbegeleiding die werkgevers dienen te bieden aan werknemers. De werkgever heeft door de op hem rustende verplichting tot loondoorbetaling van een jaar voor de zieke werknemer een groot belang bij verkorting van het verzuim en kan daartoe alle door hem wenselijk geachte middelen, waaronder een reïntegratietraining inzetten. Het UWV toetst in het kader van de Wet verbetering poortwachter of de werkgever voldoende inspanningen heeft gepleegd. De in het Hoofdlijnenakkoord overeengekomen ombuiging van 250 miljoen verplicht mij om het budget van de Wet REA volledig te richten op effectieve en efficiënte reïntegratie voor zover de overheid een verantwoordelijkheid heeft. Herinvoering van de subsidie voor de medisch geïndiceerde reïntegratietrainingen past hier niet in.

Vraag

2. Wat is hiervan naar uw mening de oorzaak?

Antwoord
De directe oorzaak is waarschijnlijk gelegen in het feit dat, zoals de voorzitter van Borea in haar brief meldt, werkgevers en werknemers (na de beëindiging van de subsidieverlening voor de verzorging van rugtrainingen met ingang van 19 februari 2003 door intrekking van de Tijdelijke regeling subsidiëring medisch geïndiceerde trainingen) in de praktijk nog maar beperkt invulling geven aan de eigen verantwoordelijkheid voor reïntegratie bij ziekte.

Vraag

3. Deelt u de opvatting dat het van belang is op dit terrein op korte termijn niet te veel capaciteit te verliezen?

Antwoord
Het is van belang dat werkgevers en werknemers voldoende reïntegratie-inspanningen leveren om te voorkomen dat een zieke werknemer onnodig lang verzuimt en instroomt in de WAO. Werkgevers zullen daartoe worden bijgestaan door hun arbodienst. Ook kunnen ze gebruik maken van de diensten van de bedrijven die rugtrainingen aanbieden. Als er behoefte is aan deze rugtrainingen, ook zonder dat deze dienstverlening wordt gesubsidieerd, zal er een markt voor blijven bestaan en zal de capaciteit niet verloren gaan.




---

Vraag

4. Welke mogelijkheden ziet u om op de komende tijd voldoende capaciteit in stand te houden?

Antwoord
Zoals aangegeven in het antwoord op vraag 3 zullen de aanbieders van deze reïntegratieactiviteiten trachten afspraken te maken met werkgevers en organisaties van werkgevers. Mij is bekend dat ze inmiddels trachten afspraken te maken met (zorg)verzekeraars over de financiering.