GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 28 augustus 2003 12:56
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Zorg ouderen en gehandicapten moet gewaarborgd

(28 augustus 2003)

GroenLinks is verbijsterd over het bericht dat de regering de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) wil uitkleden. De regering ontneemt gehandicapten en ouderen op die manier hun rechten. Die rechten moeten juiist beter worden vastgelegd.

Het afbreken van de rechten van ouderen en gehandicapten, waarover het AD vandaag bericht, tast de betrouwbaarheid van de overheid aan. Dit staat namelijk haaks op eerdere afspraken die er zijn gemaakt. GroenLinks is juist van mening dat de rechten van gehandicapten nog onvoldoende zijn gewaarborgd in de WVG. Om dat te veranderen heeft GroenLinks in mei jl. een wetsvoorstel ingediend, samen met de SP en de VVD. Dit wetsvoorstel geeft gehandicapten afdwingbare rechten in plaats van vrijblijvende richtlijnen. Gehandicapten hebben nu te weinig zekerheid over de voorzieningen die ze van gemeenten kunnen verwachten. Dit wetsvoorstel biedt die zekerheid wel.

Kamerlid Tonkens van GroenLinks wil met spoed een reactie van CDA staatssecretaris Ross-Van Dorp over de toekomst van de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Tevens wil zij weten of de staatssecretaris bereid is het wetsvoorstel van GroenLinks, VVD en SP te steunen. Het CDA gaat er immers prat op dat de belangen van ouderen en gehandicapten bij het CDA in goede handen zijn. Vandaag zal Evelien Tonkens mede namens Agnes Kant (SP) bij de regeling om een brief hierover vragen, om daar snel over te kunnen debatteren.

Evelien Tonkens


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -