Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 28 augustus 2003

PvdA: 'ministers onderschatten ernst overlast belwinkels'

PvdA Tweede-Kamerleden Peter van Heemst en Jeroen Dijsselbloem zijn niet tevreden over het antwoord van de ministers Remkes (BZK) en Brinkhorst (EZ) van 27 augustus op vragen over belwinkels die de PvdA in juni heeft gesteld. Volgens Van Heemst lijkt het erop dat de ministers de ernst van de situatie onderschatten. 'De ministers verwijzen naar de mogelijkheid die burgemeesters hebben om bij acute problemen een winkel voor korte duur te sluiten. Ik wil dat in zulke gevallen harder kan worden opgetreden. In veel woonwijken zijn de belwinkels een bron van overlast en ergernis', aldus Van Heemst.

Het is de vraag of belwinkels onder alle omstandigheden 24 uur per dag open moeten zijn. Van Heemst: 'Als de wet andere openingstijden in de weg staat, dan zullen Jeroen Dijsselbloem en ik met een initiatiefvoorstel komen om dat obstakel weg te nemen.' De PvdA wil dat diensten als FIOD en SIOD de activiteiten van en rond belwinkels systematischer in de gaten houden.

De afgelopen week is in het rapport Verkeerd Verbonden van het Van Traa-team Amsterdam ook aandacht geschonken aan de problematiek in en rond belwinkels. Dit rapport is aanleiding voor de leden Dijsselbloem, Depla en Van Heemst om vervolgvragen te stellen, waarin zij de ministers vragen met aanvullende maatregelen te komen om de overlast aan te pakken. 'Het zou goed zijn als de Opta de bevoegdheid krijgt om overlastgevende belwinkels een dwangsom op te leggen. Daarnaast is meer toezicht nodig op illegaal bankieren of het in dienst hebben van illegale werknemers', aldus Dijsselbloem.

Van Heemst en Dijsselbloem hebben de Vaste Kamercommissies van Justitie en BZK vandaag voorgesteld de problemen rond de belwinkels toe te voegen aan het Algemeen Overleg van 24 september aanstaande over de uitvoering van het Veiligheidsprogram.