Gemeente Delfzijl

Persbericht

28/08/2003
Georges Simenon in beeld op jaarbeurs Groningen

INFORMATIE

De provincie Luik neemt op uitnodiging van de Culturele Raad van Delfzijl deel aan de jaarbeurs in Groningen. Het gaat om een tegenbezoek. In februari van dit jaar nam Delfzijl deel aan de Salon Vert in Luik. Dit is een toeristische beurs. Luik had ter ere van de 100e geboortedag van Georges Simenon alle Simenonsteden uitgenodigd. Dit zijn Parijs, La Rochelle, Sables d'Olonne, Hyères les Palmiers (Porquelles), Cannes, Lausanne en Delfzijl.

Georges Simenon is in Luik geboren. Luik besteedt aan deze schrijver aandacht met een breed activiteitenprogramma gedurende het hele jaar. Simenon bedacht in 1929 de figuur van Maigret in Delfzijl in zijn boek "Maigret in Holland". De Culturele Raad springt via de organisatie van een Maigretweek op dit gegeven in door middel van exposities, een boottocht, een nieuwe wandelroute langs de plaatsen die in het boek worden genoemd, een concert, toneel- en filmvoorstelling op een bijzonder locatie, een verhalenwedstrijd, een boekenmarkt, een kleurwedstrijd voor de basisscholen, een etalagespeurwedstrijd en de onthulling van een speciale Maigret-kunstvlag.

De jaarbeurs in Groningen duurt van 29 augustus tot en met 7 september. De Culturele Raad organiseert de Maigretweek van 5 tot en met 12 september. Deze perioden sluiten prima op elkaar aan. Reden voor de Culturele Raad om de provincie Luik juist nu uit te nodigen voor een tegenbezoek, daarmee de literaire band tussen de steden stevig aanhalend.