Gemeente Den Helder

27-08-2003
PEUTERS EN KINDEREN DE INSPRAAK IN

De nieuwe, gemeentelijke beleidsnota over peuter- en kinderopvang gaat de inspraak in.
In de notitie staan vooral beleidsvoorstellen aan de gemeenteraad. U heeft tot 28 september de tijd uw zienswijze hierop (en op de overige inhoud van de beleidsnotitie) kenbaar te maken. De beleidsnotitie ligt ter inzage bij de vestigingen van de openbare bibliotheek en is tegen kopieerkosten verkrijgbaar bij het Centraal Informatiepunt in de hal van het stadhuis aan de Drs F. Bijlweg 20.

In de beleidsnota Kinderopvang van 1997 stonden vijf aanbevelingen waarvan er drie zijn opgevolgd en uitgevoerd. De andere twee zijn in gewijzigde vorm opgenomen in de nieuwe (concept) beleidsnotitie Peuter- en Kinderopvang, die nu het licht heeft gezien. De gemeente wil al enige tijd het beleid voor peuter- en kinderopvang in concrete doelen vertalen. Het zwaartepunt daarvan ligt bij het peuterspeelzaalwerk, zowel inhoudelijk als financieel. Het peuterspeelzaalwerk wordt namelijk steeds belangrijker. De gemeente zal daaraan dan ook de komende jaren meer aandacht en geld moeten besteden. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad daarom bij de behandeling en vaststelling van de gemeentebegroting voor 2004 te bekijken of er extra geld ( 220.000,-) beschikbaar kan komen. Voor de jaren tot 2007 is er ook geld nodig om om het aantal speelzaal-Plusgroepen uit te breiden van een naar vijf.

Marktwerking
In de notitie staan ook voorstellen die niet direct (veel) geld kosten. Zoals het stimuleren dat minimaal twee aanbieders van kinderopvang hun diensten aanbieden aan de burgers. Nu is het vooral de stichting Kinderopvang die in Den Helder actief is. Meer aanbieders op de markt zou goed kunnen zijn voor de prijs/kwaliteit verhouding. Het voorstel is dit beleid de komende drie jaar uit te voeren, en dan het resultaat te bekijken. Daarnaast moet de gemeenteraad ook besluiten of er meer aandacht moet komen voor onderhoud en beheer. Te denken valt hierbij aan de ligging en afscherming van de buitenspeelruimten, de bereikbaarheid, pakeergelegenheid en de groenvoorziening. De raad wordt ook voorgesteld beleid te ontwikkelen om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen

Crèches blijven?
Naast de tien peuterspeelzalen die met een vergunning werken zijn er in Den Helder ook vier crèches (opvangcentra zonder vergunning die minder dan 3,5 uur per dag open zijn ). De raad moet nu beslissen de crèches wel of niet te handhaven. Burgemeester en wethouders zijn vóór, mits ze voldoen aan de veiligheid- en hygiëne-eisen en de crèche wordt aangemeld bij de gemeente.
Zeven van de tien peuterspeelzalen krijgen gemeentelijke subsidie. De overige drie hebben daarom niet gevraagd en krijgen dus ook niets. Een echt subsidiebeleid is er eigenlijk niet, en daarom is het voorstel dat voor de periode 2003/2004 te ontwikkelen.

In de notitie peuter- en kinderopvang kunt u meer lezen over de voorstellen. Wilt u reageren?
Stuur dan uw inspraakreactie naar de gemeente Den Helder, afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. Alle reacties die wij uiterlijk 28 september 2003 hebben ontvangen worden meegenomen in het voorstel aan de gemeenteraad.