Gemeente Den Helder

27-08-2003
Verlengde Zuiderhaaks nu echt in zicht!

De grond was al gekocht, de ontwerptekeningen klaar, en aan de Schoolweg lagen al de eerste rijplaten op het toekomstige tracé. Nu wordt ook de vergunningprocedure voor de aanleg van de weg gestart. Hiervoor volgt de gemeente een vrijstellingsprocedure (een zogenoemde artikel 19-procedure), omdat de weg niet in het huidige bestemmingsplan past.
De vrijstelling wordt niet voor het tracé in zn geheel aangevraagd, maar is in vier stukjes geknipt: voor de renovatie van de Schoolweg tot aan de nog aan te leggen rotonde naar de Zuiderhaaks, de aanleg van de rotonde Schoolweg -Zuiderhaaks, de rotonde op de hoek Zuiderhaaks - Langevliet, en het stuk Zuiderhaaks tussen de rotondes. De gemeente heeft tot zon knip besloten om te voorkomen dat bezwaren tegen één van de delen van het tracé de andere delen ophouden.

Wanneer beginnen?
Voor we kunnen beginnen met de aanleg van de Verlengde Zuiderhaaks moet eerst de artikel 19-procedure helemaal zijn doorlopen. Daarnaast moet de gemeenteraad nog geld voor de aanleg van de weg beschikbaar stellen. Het voorstel hiervoor komt waarschijnlijk in de raadsvergadering van november aan de orde. Als alles meezit, kunnen we eind van dit jaar dus echt beginnen. En als met de uitvoering van het werk alles goed gaat, kunt u eind 2005, begin 2006 over de Verlengde Zuiderhaaks rijden.

En tot 2006?
Voordat de weg er ligt, moet er natuurlijk wel het een en ander gebeuren. De werkzaamheden gebeuren in fases:

1. Voorwerk rotonde Zuiderhaaks Langevliet, namelijk het dempen en verleggen van de vaart, de aanleg van een doorvaarbare duiker en een aarden baan naar de Landbouwstraat. Op het gedempte gedeelte van de Langevliet komt een grondrug om dit stuk alvast te belasten (de ondergrond moet zetten).

2. Voorwerk Verlengde Zuiderhaaks: aanleg van de aarden baan.
3. Rotonde Schoolweg Verlengde Zuiderhaaks Schoolweg tot N9. In deze periode worden in fases alle civieltechnische werken tussen de rotonde aan de Schoolweg en de N9 uitgevoerd.

4. Asfaltering Verlengde Zuiderhaaks, met bijkomende werken.
5. Rotonde Zuiderhaaks Langevliet: alle civieltechnische werken met de aanliggende toevoerwegen worden uitgevoerd.

6. Aanleg van drempels in de Schoolweg, in het gedeelte tussen het Loopuytpark en de nieuwe rotonde Schoolweg.