Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Nederlandse handelsmissie Irak ongepast

P E R S B E R I C H T van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' Utrecht, 27 augustus 2003 - Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' keurt de verkennende handelsmissie die vandaag vertrekt naar de buurlanden van Irak af. Enige doel van deze door het Ministerie van Economische Zaken en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering georganiseerde missie lijkt het veroveren van een plaatsje op de nieuwe Iraakse markt te zijn. De missie zal vanwege de veiligheidssituatie Irak zelf niet aandoen, maar zich beperken tot bezoeken aan omringende landen waar gevluchte rijke Iraakse handelsfamilies zich ophouden en bedrijven die al handelen met Irak actief zijn. Op het moment dat de hulpverlening in Irak slecht op gang komt en de humanitaire situatie met de dag verslechtert, acht het Platform een dergelijke missie die zich puur richt op eigen economisch gewin bijzonder ongepast.
Het doel van de handelsmissie maakt eens te meer duidelijk dat een van de redenen voor de oorlog bestond uit het openleggen van nieuwe afzetmarkten voor westerse bedrijven. In plaats van het steun bieden aan Irakezen om een eigen economie te herstellen en op te bouwen, dreigt Irak hiermee het zoveelste slachtoffer van westers economisch imperialisme te worden.
Het Platform vindt het bijzonder schrijnend dat de Nederlandse regering 65 miljoen euro uittrekt voor uitzending van militairen naar Irak en 3 miljoen euro voor steun aan het Nederlandse bedrijfsleven die de Iraakse markt willen veroveren, terwijl voor humanitaire hulp slechts 21 miljoen beschikbaar is gesteld. Nu steeds meer hulporganisaties zich uit het land terugtrekken, dreigt de Iraakse bevolking nog verder aan haar lot te worden overgelaten.

---

Noten voor de pers

*