Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 28 augustus 2003

PvdA verbaasd over 'beschuldiging' Dexia Bank aan de politiek

De PvdA heeft met verbazing kennisgenomen van het bericht in het Financieele Dagblad, d.d. 28 augustus, waarin Dexia meldt dat politici de bank beschadigen.

Op initiatief van de PvdA is een Commissie van Wijzen ingesteld, juist ter voorkoming van onnodig veel juridische procedures, om de patstelling tussen Dexia enerzijds en de stichtingen van gedupeerde beleggers anderzijds te doorbreken. Minister Zalm van Financiën heeft dit in juni 2003 toegezegd. De PvdA heeft overigens via Kamervragen ook aangedrongen op spoed bij de installatie van deze Commissie.

Tegelijkertijd is er een Kamerbreed gedragen verzoek aan de minister gedaan om contact op te nemen met Dexia en te onderzoeken of het mogelijk zou zijn om terughoudend te zijn in de incassoprocedures voor schrijnende gevallen. Dit verzoek was mede door de PvdA gedaan gezien de aanstaande publicatie van het onderzoek van de AFM en de instelling van deze Commissie van Wijzen (Geschillen Commissie Aandelenlease - GCA), die beiden worden verwacht in september.

'De stichtingen van gedupeerde beleggers werden beschuldigd, tussenpersonen zouden fouten gemaakt hebben en nu ook de politiek? Ik zie dan ook zeer uit naar het rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarin eindelijk iets over Dexia zélf wordt gezegd', aldus PvdA Tweede-Kamerlid Frank Heemskerk. Hij heeft aanvullende vragen gesteld aan de minister.



Partij van de Arbeid