KNMG


KNMG bereidt Kwaliteitsmanifest voor

In de federatiewerkgroep 'kwaliteit' waarin alle federatiepartners participeren, is de afgelopen maanden gewerkt aan de voorbereiding van het kwaliteitsmanifest. Daarnaast is er in en door federatiepartners en hun gremia over conceptteksten van het manifest gesproken. In dit manifest geeft de KNMG een visie op een aantal vraagstukken uit recente discussies over de kwaliteit van de gezondheidszorg.

De achtergrond van het manifest is dat artsen en de medische professie een belangrijke rol spelen in de discussie over kwaliteit en verantwoording in de gezondheidszorg. Het manifest richt zich op artsen en hun professionele omgeving en op burgers, patiënten en andere betrokkenen bij de zorg. Het manifest is relevant voor alle artsen, ongeacht hun specialisme. Het beoogt bouwstenen aan te dragen voor een moderne visie van de arts met betrekking tot kwaliteit en verantwoording in de gezondheidszorg. Naar de samenleving toe wil de KNMG hiermee verhelderen wat van individuele artsen en van de medische beroepsgroep mag worden verwacht. Het is tevens de opmaat voor het kwaliteitsbeleid van de federatie KNMG in de komende jaren.

In het manifest komen tien themas aan de orde die worden afgesloten met een aantal aanbevelingen. De tien themas zijn ingedeeld in drie categorieën:
1. De arts en zijn directe omgeving
De kwaliteit van de arts, de arts-patiëntrelatie, de betekenis van kwaliteitssystemen, kwaliteit en loopbaanbeleid. 2. Een toetsbare opstelling van de arts
Prestatiegegevens, omgaan met klachten en fouten, het aansprakelijkheidssysteem.
3. Andere spelers in het spel
Inspectie, zorgverzekeraars en overheid.

Mogelijk vinden de komende weken nog aanpassingen in de tekst plaats. Het is de bedoeling dat het federatiebestuur in het najaar een definitief besluit neemt over het Kwaliteitsmanifest.

Diverse onderwerpen uit het kwaliteitsmanifest worden ook behandeld op 30 en 31 oktober tijdens het nationale implementatiecongres Kennis beter delen II: de zorg verbetert.
Informatie en inschrijving: www.zonmw.nl/kennisbeterdelen.