KNMG


Omgaan met medische gegevens

De meeste mensen zullen het groene boekje associëren met de Woordenlijst Nederlandse taal. Artsen hebben echter over het algemeen een andere associatie. De Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens, zoals de titel officieel luidt, gaat dan ook niet over de voorkeurspelling, maar over het juiste hanteren van medische gegevens.

Herziening groene boekje van de KNMG
In zijn vroegste vorm bestaat het groene boekje sinds 1949; het is in de loop van de jaren verschillende malen gewijzigd. Voor het laatst gebeurde dat in november 1997. Inmiddels is het opnieuw tijd voor een herziening. Aangezien de (tucht)rechter het handelen van artsen kan toetsen aan de richtlijnen uit het groene boekje, is het voor artsen belangrijk om op de hoogte te zijn van deze herziening die nu in de maak is.

Wat verandert er inhoudelijk?
Veel bestaande richtlijnen hebben hun actualiteit niet verloren en zullen ongewijzigd in de herziene versie worden opgenomen. Zo zal de KNMG-richtlijn voor het afgeven van een geneeskundige verklaring inhoudelijk niet veranderen. Andere richtlijnen worden echter aangepast aan gewijzigde wetgeving en jurisprudentie. De Ziekenfondswet bijvoorbeeld, is in die zin gewijzigd dat het niet meer nodig is voorafgaand aan een ziekenhuisopname toestemming aan het ziekenfonds te vragen. Het verstrekken van de indicatie en van andere relevante gegevens aan het ziekenfonds direct bij opname is daarom in beginsel niet meer nodig. Ook zijn er nieuwe wetten bijgekomen, zoals de Wet op de Medische keuringen. In deze wet worden grenzen gesteld aan het verzamelen van informatie over bijvoorbeeld erfelijkheid bij een keurling. Bij de komende herziening worden de bestaande onderdelen hieraan aangepast.

Niet alleen worden bestaande onderdelen herzien, ook worden er nieuwe onderwerpen behandeld, zoals gegevensuitwisseling bij kindermishandeling en orgaandonatie. Ook wordt er aandacht besteed aan het uitwisselen van elektronische gegevens. Uit het aantal vragen dat over deze onderwerpen bij de artseninfolijn van de KNMG binnenkomt, blijkt dat er behoefte is aan informatie hierover.

Wijziging indeling
Bij de herziening wordt niet alleen de inhoud, maar ook de indeling gewijzigd. De verschillende aanpassingen die de afgelopen jaren zijn aangebracht, hebben dat nodig gemaakt. In het algemene deel van de herziene versie worden de dossierplicht, de plicht dit dossier te bewaren, de bewaartermijn en de geneeskundige verklaring behandeld. In het tweede deel komen de verschillende patiëntenrechten die de patiënt ten opzichte van het dossier kan uitoefenen, aan bod. In het derde deel krijgt het beroepsgeheim in algemene zin aandacht, gevolgd door het laatste deel waarin het beroepsgeheim in specifieke situaties wordt behandeld. Van een specifieke situatie is bijvoorbeeld sprake bij gegevensverstrekking in het kader van medische keuringen, gegevensverstrekking aan politie of justitie en bij het melden van een incident aan een MIP-commissie. Ook komt in dit laatste hoofdstuk de gegevensverstrekking aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan de orde.

Wanneer is het klaar?
Begin volgend jaar komt een nieuwe versie van het KNMG Vademecum uit. Daarin wordt de herziene versie van het groene boekje opgenomen. Via Medisch Contact en de KNMG website wordt u hierover op de hoogte gehouden. Voor het zover is, zal de Algemene Vergadering van de KNMG de herziene versie van het groene boekje moeten aannemen.

Meer informatie
Voor meer informatie over de herziening van het groene boekje kunt u terecht bij mr. D.Y.A. van Meersbergen, beleidsmedewerker gezondheidsrecht KNMG. U kunt hem bereiken via telefoonnummer 030 2823 765 of e-mail: d.van.meersbergen@fed.knmg.nl.