B EN W BERICHTEN 2003 - 32 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 26 AUGUSTUS

Algemene Bestuurlijke Zaken

(26-08) Het College heeft besloten om diverse kamers in het stadhuis beschikbaar te stellen ten behoeve van de Rotterdam Marathon on Wheels, die op zondag 14 september aanstaande wordt gehouden. De burgemeester treedt op als gastheer.

(26-08) Het College heeft kennisgenomen van het bezoek dat Burgemeester Opstelten van 15 tot 23 september aanstaande brengt aan Shanghai en Beijing. Hij staat aan het hoofd van een delegatie van 40 personen afkomstig van bedrijven en instellingen. Daarbij wordt hij actief ondersteund door de voorzitters van de Kamer van Koophandel en de Rotterdam Port Promotion Council. Op het programma staan ontmoetingen met de burgemeester van Shanghai, de directeur van de haven van Shanghai en enkele reders. Voorts wordt het hernieuwde samenwerkingsprotocol 2004-2006 tussen Shanghai en Rotterdam door beide burgemeesters ondertekend. In Beijing staan op het programma bezoeken aan de Minister of Communications & Transport en aan het hoofdkantoor van COSCO.

(26-08) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van wethouder Sport en Recreatie aan Luxemburg op 7 augustus jongstleden. De wethouder heeft het Centre National Sportif et Culturel d'Coque bezocht. Het bezoek diende tot oriëntatie op mogelijkheden voor sportaccommodaties in Rotterdam in het kader van Rotterdam Sportstad.

(26-08) Het College heeft ingestemd met de mandatering van besluiten die worden genomen op grond van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Wet BIBOB) aan het hoofd van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid en het hoofd van Bureau Vergunningen. De Wet BIBOB is sinds 1 juni 2003 van kracht. Ook de gemeente Rotterdam zal deze wet gaan gebruiken als instrument bij de belemmering van criminele activiteiten in de stad. Hierbij richt de aandacht zich met name op horeca ondernemingen, seksinrichtingen en coffeeshops.

(26-08) Het College zal het bestuur van de gemeenschappelijke regeling van de Gezamenlijke Brandweer laten weten dat akkoord wordt gegaan met de gewijzigde begrotingen 2003 en 2004 en met de gewijzigde meerjarenraming 2004-2008.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

(26-08) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan het Korperpad. Hierdoor wordt het voor een particulier mogelijk zijn boerderij te slopen en op dezelfde locatie een nieuw huis te bouwen.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Engelbrechtweg (voorlopige aanduiding: 481, code BHP). Door de verandering in het bestemmingsplan wordt het mogelijk een gezondheidscentrum te realiseren. Het gaat om een particulier initiatief.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen achter de Tuinlaan te Pernis (Gasfabriekterrein). Het gaat om de bouw van 119 woningen. Het besluit moet opnieuw worden genomen, omdat nu nog niet duidelijk is of de bezwaarschriftenprocedure op tijd (voor het vervallen van het geldende voorbereidingsbesluit) is afgerond.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Montessoriweg 1. Hierdoor wordt de uitbreiding van het Ikazia ziekenhuis aan het Zuidplein mogelijk. Het plan (een ontwerp van EGM architecten) voorziet in een verbetering van de positie van het Ikazia ziekenhuis in de stad. Door een landschapsbureau (Paul van Beek) is een voorstel gemaakt waarbij het ziekenhuis in een parkzone komt te liggen in aansluiting op het Zuiderpark. Ook geeft het ontwerp de suggestie mee om het plein aan de noordzijde van het ziekenhuis als stadsplein te ontwikkelen.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Adrianalaan/Hoge Limiet. Het voorbereidingsbesluit moet de bouw van 15 woningen met garages mogelijk maken.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de deelgemeente Prins Alexander de inspraakprocedure te laten voeren voor de 1e gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Nesselande. De herziening is voorwaarde voor de uitbreiding van een autowasvoorziening en reconstructie van een benzinestation, waarmee een betere situering van het station aan de entree van Nesselande wordt gemaakt.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten in te stemmen met het ontwerpen van een bestemmingsplan voor de woonwijk Oosterflank en de gemeenteraad hierover te informeren. Het huidige bestemmingsplan is 20 jaar oud en dient geactualiseerd te worden, zodat woningeigenaren hun woningen kunnen wijzigen of vergroten. Ook moet het de bouw van max. 30 nieuwbouwwoningen mogelijk maken langs de Hoofdweg/Capelseweg.

(26-08) Het college van B en W deelt de gemeenteraad mee dat aan het ministerie van VROM is geantwoord op het verzoek om de plafondconstructies van de Rotterdamdse zwembaden te onderzoeken. Gebleken was dat door de combinatie van chloordampen in vochtige lucht, hoge temperaturen en spanning in de constructie een verhoogd risico bestaat op corrosie van roestvrijstalen plafondsystemen. Onderzoek door de dS+V heeft uitgewezen dat in Rotterdam de zwembaden niet over een roestvrijstalen constructie beschikken waaraan het plafond is opgehangen en dat het genoemde risico van bezwijken door corrosie zich dan ook niet voordoet.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten aan de gemeenteraad voor te stellen de leefmilieuverordening Bloemhof opnieuw vast te stellen. De werkingsduur voor de leefmilieuverordening is vijf jaar. Omdat het nog enkele jaren zal duren voordat het nieuwe bestemmingsplan in Bloemhof van kracht is en omdat regulering van gebruikswijzigingen gewenst is, is het wenselijk dat het gebied nog onder de beschermende werking van de leefmilieuverordening valt.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven te machtigen om de inspraakprocedure te verzorgen voor het voorontwerp-bestemmingsplan "Schiemond". Het huidige bestemmingsplan is verouderd, het nieuwe bestemmingsplan is conserverend van aard en moet beperkte mogelijkheden gaan bieden voor kleinschalige ontwikkelingen.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten in het verlengde van de bepalingen in de eigendomsakten voor de percelen aan de Westerlaan ca. 309 m2 grond te verkopen ter hoogte van Westerlaan 10 voor vervangende nieuwbouw van kantoren.

(26-08) Het college van B en W heeft besloten tot het afgeven van een machtiging tot binnentreden in een woning aan de 's Gravendijkwal.

(26-08) Het College heeft gereageerd op de reacties die de deelgemeente Feijenoord, de deelgemeente Prins Alexander en de Wijkraad voor Pernis hebben gestuurd op het Regionaal Verkeers- en Vervoersplan. De deelgemeente Feijenoord is door het College geïnformeerd over de wijze waarop met hun opvattingen en opmerkingen rekening is gehouden bij de Rotterdamse reactie op het voorontwerp en op welke wijze die reactie bij het opstellen van het Verkeers- en Vervoersplan Rotterdam zal worden meegenomen. De reactie van de deelgemeente Prins Alexander is te laat binnen gekomen en kon niet worden meegenomen in de formele reactie van de gemeente aan de Stadsregio op het Regionaal Verkeer- en Vervoersplan. Bij de voorbereiding van het Verkeer- en Vervoersplan Rotterdam wordt rekening gehouden met de opvattingen van de deelgemeente Alexander en de Wijkraad voor Pernis.

1. (26-09) Het college van B en W heeft verheugd gereageerd op de uitkomsten van de evaluatie van de snelheidsverlaging op de A13 ter hoogte van Overschie. De maatregel blijkt een positief effect te hebben op de luchtkwaliteit, geluidsoverlast, doorstroming en verkeersveiligheid. Het College is van mening dat snelheidsverlaging in combinatie met strikte handhaving, daar waar dat nuttig en nodig is, ook op andere plekken op de snelwegen in de regio Rotterdam moet worden ingevoerd. De Stadsregio Rotterdam zal een onderzoek starten naar wenselijkheid, nut, noodzaak en haalbaarheid van het invoeren van een lagere maximumsnelheid op meerdere wegen in de regio Rotterdam. Desondanks blijven structurele maatregelen als de A4-Noord en de verbindingsweg tussen de A13 en de A16 noodzakelijk en zullen er ook op korte termijn aanvullende maatregelen genomen moeten worden. Zo gaat de gemeente samen met de Stadsregio Rotterdam onderzoeken of niet-noodzakelijk verkeer uit de bebouwde kom van Overschie kan worden geweerd door aanpassing van de knoop A13/Doenkade.

Sociale en Culturele Zaken

(26-08) Het College heeft een bijdrage van E 45.000, - uit het operaproductiebudget verleend aan concert- en congresgebouw De Doelen voor de realisering van de wereldpremière van de onlangs herontdekte opera Andromeda liberate van Vivaldi. De Rotterdamse Schouwburg ontvangt een bijdrage van E 12.500, - voor de realisering en randprogrammering en presentaties tijdens het vierdaagse internationale seminar NewOp 12 over opera en muziektheater.

(26-08) Het College heeft de directeur van het Luxor Theater toestemming gegeven om het oude Luxor Theater in de tweede helft van 2003 door te programmeren.

(26-08) Het College heeft kennisgenomen van de rapportage over de stand van zaken van de subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (1997-1999)

Sociaal Economische Zaken

(26-08) De tijdelijke Commissie Onderzoek Integratiebeleid van de Tweede Kamer houdt op 20 en 21 oktober een aantal hoorzittingen in het Stadhuis aan de Coolsingel. De hoorzittingen gaan over het Nederlandse integratiebeleid van de afgelopen 30 jaar. De commissie bezoekt ook andere steden in Nederland. Naast wethouder J. van der Tak (Sociale Integratie) zal de tijdelijke onderzoekscommissie ook een ambtenaar horen.

(26-08) Het College heeft het werkplan van Lus di Trafiko voor 2003-2004 vastgesteld. Dit programma richt zich op de inburgering en hulpverlening van Antillianen in een achterstandspositie.

(26-08) Het College heeft besloten een huisvestingsproject voor Antilliaanse jongeren van de stichting Flexus ter financiering in te dienen bij de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV).

Personeel en Organisatie

(26-08) Het College heeft ingestemd met het ontslag van een medewerker van het Centrum Beeldende Kunst wegens ongeschiktheid voor de vervulling van zijn betrekking.

Financiën

(26-08) Het College heeft besloten om de begroting 2004 in september vast te stellen, zodat de gevolgen van de Miljoenennota 2004 die verschijnt op Prinsjesdag betrokken kunnen worden bij de besluitvorming over de begroting.


---- --