28-08-2003
Cliënten psychiatrie willen meer aandacht voor herstel

Utrecht, 28 augustus 2003. Cliënten in de psychiatrie vinden dat ze onvoldoende aandacht krijgen voor zaken als persoonlijk herstel en rehabilitatie. Ze willen meer de dingen uit het verleden op een rijtje zetten, ontdekken wat ze in het leven verder willen en ondersteuning om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ook eenzaamheid is een gebied waarop meer ondersteuning gewenst wordt. Eén op de drie cliënten krijgt naar het eigen oordeel op deze gebieden te weinig hulp. Wel is er voldoende aandacht voor meer praktische zaken als het innemen van medicijnen of het invullen van formulieren.

Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut met een nieuwe vragenlijst voor het meten van zorgbehoeften. Deze is in zeven regio's verspreid over het land toegepast bij cliënten die langdurig in psychiatrische zorg zijn. In totaal namen 460 cliënten deel aan het onderzoek dat is uitgevoerd door het Trimbos-instituut, in samenwerking met GGZ Nederland en De Meren, instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam.

In de psychiatrie wordt geprobeerd de zorg steeds meer te laten aansluiten bij wat cliënten willen en nodig hebben (vraaggerichte zorg). Daarvoor zijn onder meer instrumenten ontwikkeld om cliënten naar hun zorgbehoeften te vragen. Totnogtoe lag in die instrumenten de nadruk op psychiatrische en praktische problemen. In de nieuwe Zorgbehoeftenlijst wordt voor het eerst ook gevraagd naar activiteiten gericht op het persoonlijk herstel of rehabilitatie. Juist op dit terrein worden behoorlijke tekorten ervaren. Met behulp van de zorgbehoeftenlijst is op tweeënveertig punten bekeken wat de zorgbehoefte van cliënten is. Ook is onderzocht of ze hulp krijgen op deze punten en of deze hulp voldoende, onvoldoende of juist teveel is.

In de praktijk is er een behoorlijke afstand tussen wat de cliënten aan zorg en ondersteuning willen en wat ze daadwerkelijk aan hulp krijgen. Over het geheel genomen ervaart 17% per aandachtsgebied een zorgtekort. Voor omgaan met eenzaamheid is dat zelfs 34%. Ook de aansluiting tussen vraag en aanbod laat te wensen over: slechts 55% van de cliënten die op een bepaald gebied hulp wil zegt die ook in voldoende mate krijgen; voor 45% is de hulp onvoldoende, vooral voor zaken als eenzaamheid, seksualiteit en intimiteit, relaties en contacten. Eenvijfde van de cliënten vindt de aangeboden hulp niet gewenst of overmatig. Daarbij gaat het vooral om typische twistpunten in de zorg als beheer van het huishoudgeld en gebruik van alcohol en drugs. Ook is gevraagd of cliënten de juiste hulp krijgen. Daarop is het antwoord positief: per aandachtsgebied krijgt 78% tot 96% naar het eigen oordeel de juiste hulp.

De zorgbehoeftenlijst. Een vragenlijst voor het meten van zorg- en rehabilitatiebehoeften bij mensen met ernstige psychische stoornissen. Hans Kroon, uitgave Trimbos-instituut 2003. Te bestellen via bestel@trimbos.nl of 030-2971180, bestelnummer AU0225, prijs 9 Euro.

Het rapport, waarin zowel een vragenlijst voor hulpverleners als voor cliënten is opgenomen, is ook te downloaden.


---

---


---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11