Dienstenbond CNV

CAO brandstoffen een feit
28-08-2003

Leden van CNV Dienstenbond in de brandstoffenhandel hebben in meerderheid ingestemd met het bereikte principeakkoord. Dit betekent dat er een nieuwe CAO komt die ingaat per 1 juni 2003 en loopt tot 1 juni 2004.

Tot 20 augustus hadden de leden van de CNV Dienstenbond in de brandstoffenhandel de mogelijkheid gekregen voor of tegen het principeakkoord te stemmen. Naar nu blijkt heeft u in meerderheid ingestemd met het principeakkoord. Dit betekent dat er een nieuwe CAO komt per 1 juni 2003, een structurele loonsverhoging van 1,25% per 1 juli 2003 en een tweede structurele loonsverhoging van 1% per 1 januari 2004.

In de Info van 31 juli zijn de punten opgenoemd die in de nieuwe CAO moeten worden opgenomen. Door uw instemming met deze punten zullen wij aan de werkgevers doorgeven dat het principeakkoord waar u mee heeft ingestemd omgezet kan worden naar een nieuwe CAO die in zal gaan per 1 juni 2003.

Oproep
Wij hebben vele reacties van u mogen ontvangen. Daarbij zaten een aantal nuttige suggesties en opmerkingen die wij in een volgend traject aan de orde kunnen stellen. U als werknemer en direct betrokkene heeft het beste inzicht in de tekortkomingen van een CAO en de dagelijkse praktijk op de werkvloer. Uw inbreng is dus zeer belangrijk voor ons. Graag zouden wij dat nog wat meer willen en proberen een CAO-commissie op te zetten. Dit is een groepje werknemers dat de bestuurder ondersteunt bij het opstellen van de wensen voor een nieuwe CAO en dat nauwer betrokken is bij de voortgang van het onderhandelingstraject. Dit kan door een keer bij elkaar te komen of eventueel als begin via de telefoon of mail. Het kost weinig tijd en wij krijgen een nog beter inzicht in hoe de verschillende maatregelen uitpakken in de praktijk. Mocht u het interessant vinden de CAO onderhandelingen van wat dichterbij mee te maken, dan kunt u bellen met bestuurder Harrie de Vaan op telefoonnummer (010)2651111 of mailen naar h.devaan@cnvdibo.nl. Indien u vragen of opmerkingen heeft naar aanleiding van de CAO, dan kunt u ook bij hem terecht.

Organisatiegraad
Binnen de brandstoffenhandel is de organisatiegraad, dat wil zeggen het percentage werknemers dat lid is van een vakbond, verhoudingsgewijs laag. Hoe meer mensen lid zijn van de vakbond, hoe duidelijker het voor de werkgever is dat er rekening en aandacht voor de werknemers moet zijn. Dit geldt niet alleen als het uit de hand loopt, maar ook tijdens de jaarlijkse CAO-onderhandelingen. Hoe minder leden van alle vakorganisaties bij elkaar opgeteld, hoe lastiger het is om belangrijke punten te realiseren. Over het algemeen kan men stellen: hoe lager de organisatiegraad, hoe slechter de voorwaarden. Het is dus ook in uw belang dat wij zo veel mogelijk leden werven. Als u een ander lid maakt van CNV Dienstenbond, dan ontvangt u als dank een boekenbon. Daarnaast kan het nieuwe lid gebruik maken van onze uitgebreide (juridische) dienstverlening en verzekeringen. Inschrijven als lid van CNV Dienstenbond kan heel gemakkelijk hier.